Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Vlada - odluka o raspodjeli sredstava iz Fonda solidarnosti; Sabor - rasprava o prijedlozima porezne reforme

12. Studeni 2020.
foto Ratko Mavar
Najavljujemo navjažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 12. studenog:

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, NSK, Hrvatske bratske zajednice 4). Na dnevnom je redu prijedlog Zakona o elektroničkim medijima koji se usklađuje s revidiranom Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, posebno u digitalnom okruženju, a među ostalim, uređuje se pitanje odgovornosti za sadržaje koje generiraju korisnici na elektroničkim publikacijama, odnosno za komentare. Vlada će se očitovati Hrvatskome saboru na prijedlog 40 oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, jer smatraju da je uvelike narušena njegova vjerodostojnost kao ministra u Vladi. Vlada će donijeti i odluku o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela. Ministri će dobiti i informaciju o aktualnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Vlada će raspravljati i o prijedlogu zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama te o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za razdoblje svibanj - listopad.

ZAGREB - Nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Velika vijećnica, Trg sv. Marka 6).  Na dnevnom redu je rasprava o četiri Vladina zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme - izmjene zakona o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Predlaže se, uz ostalo, snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji imaju godišnji prihod do 7,5 milijuna kuna.  

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će sjednicu, a neke od brojnih tema su, kako je najavljeno, i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka 'u predmetu dužnosnika Dragana Kovačevića, predsjednika Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod do 25. rujna 2020.' te donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka 'u predmetu dužnosnice Lore Vidović, Pučke pravobraniteljice' (10,30 sati, Ulica kneza Mislava 11/3).

ZAGREB - Online sjednica Predsjedništva SDP-a (17 sati). Nakon sjednice, predsjednik SDP-a Peđa Grbin bit će dostupan za izjave medijima ispred središnjice stranke (SDP, Iblerov trg 9). 

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavit će Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. (12 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Udruženje ugostitelja Zagreba svoj će 8. forum održati virtualno te s domaćim i stranim stručnjacima raspraviti aktualnu situaciju u toj djelatnosti s naglaskom na utjecaje pandemije koronavirusa i održivost poslovanja te nove trendove u ugostiteljstvu. U sklopu foruma održat će se 'uživo' konferencija za medije, na kojoj se uz ugostitelje očekuju i predstavnici grada Zagreba, Ministarstva turizma i sporta, Državnog inspektorata, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Forum virtualno počinje u 9 sati, a konferencija za medije u 12 sati (12 sati, Hotel Dubrovnik, dvorana ban Jelačić, Gajeva ulica).

ZAGREB - Trgovački lanac dm predstavit će rezultate poslovne godine 2019./2020. Članovi Uprave dm-a također će se osvrnuti na smjer razvoja dm marke, društveno odgovorno poslovanje te projekt povećanja energetske učinkovitosti koji je sufinancirala EU. Zbog trenutne epidemiološke situacije konferencija za medije će se održati putem platforme Zoom (11 sati).

19. travanj 2024 17:00