Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Zagrebačka skupština o proračunu, prosvjed protiv GUP-a, predsjednički kandidati u pohodu na glasače...

09. Prosinac 2019.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 9. prosinca:

VUKOVAR - U Vukovaru će se održati 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a sjednicom će predsjedati predsjednik Vlade Andrej Plenković (13,30 sati dvorac Eltz, Županijska 2).

ZAGREB - Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović i članovi Vijeća održat će radni sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem, koji je zatvoren za javnost (12 sati, dvorana Eugena Kvaternika). Uoči radnog sastanka, Jovanović i Jelenić dat će izjave za novinare (11,45 sati, ispred Bašćanske ploče, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6)

ZAGREB - Na dnevnom redu 29. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba je prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna i prijedlog proračuna za 2020. od 8,540 milijardi kuna. Tu je i prijedlog izmjene odluke o prikupljanju otpada koja je izmijenjena slijedom Vladine uredbe, a uvode se fiksni i varijabilni dio cijene. Prema prijedlogu, fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om, a varijabilni dio cijene ovisio bi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca. Osim toga, uvela bi se i ugovorna kazna, u slučaju kada se postupa protivno ugovoru o korištenju javne usluge. Nove i više cijene javne usluge primjenjivale bi se od 1. veljače 2020. Na skupštinskoj sjednici bit će i prijedlog programa financiranja udruga u 2020. i druge teme. (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I, dvorana A)

ZAGREB - Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga Siget prosvjedovat će protiv Generalnog urbanističkog plana Zagreba uoči održavanja sjednice Gradske skupštine. Iako je gradonačelnik povukao GUP iz hitne procedure i prebacio raspravu za veljaču, udruge su odlučile svejedno organizirati prosvjed upozorenja (8,15 sati, ispred Gradske skupštine, Ćirilometodska 5)

ZAGREB - Okrugli stol "Govor mržnje na Internetu i mladi" održat će se u organizaciji pučke pravobraniteljice Lore Vidović. Uz nju na skupu će govoriti i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković, zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter,  Hrvoje Cvijanović sa zagrebačkog Fakultet političkih znanosti, Ivana Ćosić Pregrad iz Zagrebačkog psihološkog društva, Sven Janovski iz Mreže mladih Hrvatske i influencerica Maša Zibar (11,30 sati, Fakultet političkih znanosti, dvorana A, Lepušićeva 6)

ZAGREB - Udruge Odraz - Održivi razvoj zajednice i Sindikat biciklista te Fakultet prometnih znanosti predstavljaju vizije javnih prostora na području Zagreba, koje su osmislili studenti pet zagrebačkih fakulteta. Na predstavljanju će biti prisutni i predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Sektora za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih cesta, Ureda za udruge Vlade RH, istraživačkih ustanova i kompanija, inicijativa i udruga. Izjave za novinare bit će 15 minuta prije početka (10 sati, prostor ZgForuma, Gajeva 27)

ZAGREB - Udruge Protagora, Centar za građansku hrabrost i Liberos te Zaklada Josip Sruk sekularist predstavljaju novoosnovanu zakladu "Zaklada Josip Sruk sekularist" čiji je osnovni cilj promicanje sekularnosti u RH. Na konferenciji za novinare bit će idejni pokretač i donator Zaklade Josip Sruk te predstavnici udruga,  a udruga Protagora će objaviti ustanovljenje Priznanja "Protagora" i ime njegovog prvog dobitnika (11,30 sati, prostorije MAMA-e, Preradovićeva 18)

ZAGREB - Svečano predstavljanje programa Hrvatske zaklade za znanost koji provodi suradnju domovinske akademske zajednice s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori. (12 sati, Trg Stjepana Radića 3, Hrvatska matica iseljenika)

ZAGREB - Na konferenciji The Economista "Svijet u 2020." u Hrvatskoj narodnoj banci sudjelovat će predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz premijera bit će potpredsjednici Vlade i ministri financija te graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Marić i Predrag Štromar (9,30 sati, HNB, Trg hrvatskih velikana 3).

ZAGREB - Uloga, utjecaj i odgovornost tvrtki u društvu tema je događanja koje organiziraju Coca-Cola u Hrvatskoj, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i tjednik Lider. Uvod u panel-raspravu o ulozi i važnosti doprinosa tvrtka u društvu bit će predstavljanje rezultata nove studije o socio-ekonomskome utjecaju Coca-Cole na hrvatsko gospodarstvo i društvo u 2018. godini (11 sati, HUP, Radnička cesta 52).

PREDSJEDNIČKI IZBORI

ZADAR/BENKOVAC - Kandidatkinja i aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će Zadarsku županiju. Najprije će doći u Benkovac (13 sati)  gdje će se družiti s građanima u središtu grada i obići radove na obnovi gradske jezgre financirane iz fondova Europske unije. Potom ide u Sv. Filip i Jakov, Bibinje i Poličnik, a središnji skup održat će u Zadru na Narodnom trgu u 19 sati.

ZAGREB - Konferencija za novinare predsjedničkog kandidata Dejana Kovača na temu "Predsjednik RH - čuvar Ustava". (12 sati, kod Paviljona na Zrinjevcu, u slučaju kiše u prostorijama HSLS-a, Zrinjevac 17)

ZAGREB - Predsjednički kandidat Nedjeljko Babić će na konferenciji za novinare predstaviti projekt "4x400", svoje saveznike i plan kampanje (11 sati, Kraljevska akademija, Grič 2).

18. travanj 2024 15:24