Hrvatska
StoryEditor

Demo Day: Startupovi Nom Nom, Playerquant, Arming Guild predstavili se investitorima

28. Studeni 2019.
Stevica Kuharski

U četvrtak je u prostorijama VC fonda Fil Rouge Capital održan tzv. Demo Day, događaj na kojem je svaki startup koji je bio polaznik Fil Rouge Capital Akceleratorskog programa imao priliku pokazati napredak koji je postigao za vrijeme trajanja intenzivnog programa. Bila je to prilika da se mladi startupovi predstave potencijalnim investitorima, poslovnim anđelima, mentorima i novinarima i krenu na put snažnijeg poslovnog razvoja.

- Demo Day je predstavljanje startupa u koje smo već investirali po 50 tisuća eura i oni danas prikazuju što su s tim novcem napravili. Odabrani su od 46 startupova, a ukupno je bilo više od 500 prijava. Na Demo Day smo pozvali tridesetak investitora od kojih su polovica individulani investitori i poslovni anđeli, a polovicu čine predstavnici VC fondova. Ukupno se u ovoj dvorani nalazi preko milijadu eura kada govorimo o kapitalu VC fondova i privatnih investitora koji su prisutni - rekao je za Lider Stevica Kuharski, prvi čovjek Fil Rouge Capitala, koji će prema odluci Europskog investicijskog fonda do 2023. u hrvatske startupove uložiti 42 milijuna eura.

Svog investitora čekaju dva mlada Rumunja, Radu Brinza i Alexandru Munteanu suosnivači startupa Nom Nom. Kreirali su platformu namijenjenu restoranima koji suočeni s manjkom osoblja uz pomoć Nom Nom softvera posao mogu obavljati s manje konobara nego što to uobičajeni rad nalaže.

- Za razliku od Wolta ili Glova, naša aplikacija namijenjena je gostima unutar restorana, jer je osmišljena tako da ubrzava postupak naručivanja. Naime, gost ne treba čekati konobara da mu se obrati, donese meni, preuzme narudžbu i tek onda ode u kuhinju kako bi počeo postupak pripremanja hrane. Uz pomoć naše inovativne platforme gost sam odabire stol, pregledava meni, naručuje hranu, a narudžba automatski odlazi u kuhinju. Tako ugostitelji mogu značajno uštedjeti na osoblju, a gosti na vremenu, što smatramo da je i jednima i drugima vrlo važno - rekao je Radu Brinza, suvlasnik Nom Noma.

Odmah do njih na stolu pokraj računala sjedi još jedan mladi inovator, koji na tečnom engleskom predstavlja softver namijenjen ljubiteljima računalnih igara. Uz pomoć njega ubrzavaju se dijelovi igre u kojima se gubi vrijeme prelaskom kroz razne tunele, prazne prostore i sl. gdje gejmeri mogu izgubiti dvadeset i više minuta.

- Kreirao sam softver putem kojeg igrači jednostavno mogu preskočiti dosadne dijelove igre i doći brže na nove 'levele' - objašnjava Matej Marjanović iz starupa Playerquant, slovenski inženjer elektrotehnike.

Tek nakon što mi se predstavio obraćam mu se na hrvatskom, kojeg razumije, ali ne priča. Pitam ga imaju li tvorci igrice što protiv da na taj način igrači brže prelaze na nove razine, Marjanović odgovara niječno, jer je softver kreirao samo za određene igre koje ujedno na taj način i promovira među igračima.

U većoj prostoriji u oko upada zanimljiv dvojac u srednjovjekovnoj odjeći za mačevanje. Bave se povijesnim mačevanjem, mačevi su metalni, izgledaju kao da su pravi, pa je i mogućnost ozlijeđivanja velika. Stoga su Joh Burke i Sven Horvatić iz strarupa Arming Guild osmislili zaštitnu masku koja je prema njihovim riječima znatno sigurnija za igrače od svih koje se mogu naći na tržištu. Budući da je taj sport sve popularniji, on ih je i spojio. Do sada su prodali dvjestotinjak maski i nadaju se globalno velikom poslu, jer je zajednica povijesnih mačevaoca u svijetu sve veća.

U dvorani je i Ratko Knežević, dugogodišnji investitor u startupove. Jedan je od prvih privatnih investitora u tvrtku Include proizvođača pametnih klupa, koja je od startupa postala uspješna kompanija koja svoje klupe prodaje u cijelom svijetu. Knežević je do sada investirao u desetak startupova, kaže da je zadovoljan njihovim odabirom i rastom kojeg su ostvarili, a na Demo Day je došao pronaći nove projekte koji će zaokupiti njegovu investitorsku pozornost.

- Nakon što se upoznam sa projektom i startupom nudim određena sredstva za određeni udio, a uz novac pomažem i u mentoriranju i vođenju cjelokupnog projekta, te networkingu. Nemam negativnih iskustava i svi se projekti odvijaju u skladu sa predviđanjima, jer prije nego što se odlučim investirati dobro proučim sve što je povezano sa poslom u kojeg ulazim - rekao je za Lider Knežević.

Inače, kako je najavljeno, u proljeće kreće novi akceleratorski program Fil Rouge Capitala, a prijave na koje će se startupovi i njihovi programi moći javiti biti će otvorene tijekom prosinca.

14. travanj 2024 01:02