Hrvatska
StoryEditor

Deset hrvatskih antijunaka koji su obilježili 2021. godinu

25. Prosinac 2021.

1. Političari cijepljeni preko reda

Članovi Stožera, ministri, Predsjednik i njegovi ljudi, trećina saborskih zastupnika požurili su cijepiti se preko reda čim je cjepivo protiv korone došlo u Hrvatsku. Pridružili su im se dekan zagrebačkog sveučilišta Damir Boras sa suprugom, šef HGK Luka Burilović, majka Alemke Markotić… U reklamiranje se uključio i šef HZZO-a Krunoslav Capak trijumfalno se slikajući kako sjedi na kutiji s cjepivom. Sve to poduzimalo se zbog populariziranja cijepljenja, kako bi se prije ljeta dostiglo ‘željenih 70 posto procijepljenosti‘. O efikasnosti cijele parade govori aktualni podatak o 55 posto cijepljenog stanovništva.

2. Zdravko Mamić drma pravosuđem

Nakon što je braći Mamić potvrđena pravomoćna presuda, Zdravko Mamić iz međugorskog pribježišta priznao je nova kaznena djela – podmićivao je suce koji su mu sudili i navodno za to potrošio pola milijuna eura, a oni su ga reketarili i na kraju osudili. Mogao se, jednostavno, žaliti udrugama za zaštitu potrošača: platio je ugovorenu uslugu (oslobađajuću presudu) koja mu nije isporučena. A možda bi mogao potaknuti osnivanje nove udruge koja bi zastupala sve one obespravljene koji su platili mito uzalud.

3. Josipa Rimac postala kraljica oprosta

Bivša državna tajnica i kninska kraljica Josipa Rimac snimljena je kako vozi sa 130 na sat kroz naselje. Policija je zatražila kaznu od 10.000 kuna i oduzimanje vozačke na tri mjeseca. Općinski sud smanjio je kaznu na 3000 kuna i ostavio joj vozačku, nužnu da u Zagrebu sudjeluje u istrazi koju protiv nje vodi USKOK. Oslobođena je i u slučaju sa stanom, koji joj je ostavljen iako ga je dobila a da na njega nije imala pravo. Štetu od oko pola milijuna kuna namirit će bivša ravnateljica Uprave za područja od posebne državne skrbi Anna Maria Radić, koja je ‘fasovala‘ i godinu dana zatvora.

4. Zagrebački klakeri prijete Tomaševiću

Tomislava Tomaševića na ulazu u zgradu zagrebačke gradske uprave kad je dolazio na preuzimanje gradonačelničke dužnosti zaposlenici na galerijama dočekali su pljeskom. Samoorganizirani klakeri tako su samo demonstrirali urođeni refleks. Nakon veličanstvenih dočeka priređenih ustašama, partizanima i Tuđmanu Zagreb je nakon nekog vremena uvijek stvarao žestoku oporbu – od ilegalnog pokreta za vrijeme rata, preko ‘hrvatskog proljeća‘ 1971., do zagrebačke krize i ‘oporbene situacije‘ s Tuđmanovim oktroiranjem gradonačelnika. Zato je prvi pljesak Tomaševiću trebao biti poziv na oprez.

5. Vili Beroš ipak nije Super Vili

Ministar zdravstva Vili Beroš postao je glavni junak videoigre koja počinje prikupljanjem toaletnog papira, a u kojoj se obračunava s koronavirusom. Ali čini se da se, usred korone, i sam zaigrao. Predložio je dizanje zdravstvenog doprinosa (koji je već na visokih 16,5 posto), ali u igri političke nadmoći od Super Vilija bio je jači Super Zdravko (Marić). Tako je povećanje doprinosa nestalo iz zdravstvene reforme, koja i bez toga ponajviše igra na dodatne naplate, a suštinskih promjena u racionalizaciji i dizanju efikasnosti glomaznog sustava osim zajedničke javne nabave nema. Super Vili nije super ministar.

6. Ivica Todorić pobjeđuje državu

Visoki kazneni sud doveo u sumnju ključni dokaz u glavnome procesu Ivici Todoriću – nalaz vještaka prema kojem je iz Agrokora izvučeno više od milijarde kuna. DORH je angažirao poljsku ispostavu KPMG-a, koja se ponajviše služila podacima svoje hrvatske ispostave; a nju je pak bila angažirala i izvanredna uprava Agrokora. Optužnica podignuta prije godinu dana nakon višegodišnje istrage zato još nije potvrđena pa je suđenje i dalje na čekanju, i tko zna kad će i hoće li uopće biti održano. A u međuvremenu je Todorić sa suradnicima već oslobođen prvih optužbi u procesu ‘mali Agrokor‘ i zasad vodi u pravosudnom dvoboju s DORH-om.

7. Mario Plenković branio sina pamfletom

Mario Plenković, otac premijera Andreja Plenkovića, objavio je blijedu kopiju ‘bijele knjige‘, u kojoj se, poput komunističkog dužnosnika Stipe Šuvara 17 godina kasnije obračunao sa svima koji se usude kritizirati Vladu i posebno njegova sina koji joj je na čelu. Lider je apostrofiran kao jedno od šest novinskih izdanja koja su najžešći kritičari Vlade. I to je jedan od rijetkih točnih zaključaka toga kvaziznanstvenog pamfleta.

8. Marko Pavić definirao briselsko domoljublje

Bivši ministar i aktualni zastupnik Marko Pavić dao je novu definiciju domoljublja. ‘Danas se domoljublje pored svega što simbolizira državnost radi na način da osigurate sredstva u Bruxellesu (…), a vlada Andreja Plenkovića pokazala je da zna dobiti sredstva i da ima kreativnost i zna ta sredstva iskoristiti‘, ustvrdio je Pavić. I zaboravio da Hrvatska nije dobila najveći dio apanaže iz NPOO-a zbog Plenkovićeva žicanja, pa ni zbog njegova domoljublja i junaštva na prvoj crti bojišta u Bruxellesu, nego zbog toga što smo, zaluđeni turizmom, postali najveća europska ekonomska žrtva pandemije.

9. Vilim Ribić između šipka godine i 13. plaće

Prvo je šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio da ide u mirovinu. Onda ga je Hrvatska udruga za odnose s javnošću proglasila šipkom godine (za antikomunikatora), da bi se ovih dana proslavio zahtjevom za 13. plaću svim zaposlenicima državnih i javnih službi. I još je objasnio da bi to stajalo državu ‘samo osam posto proračuna‘.

10. Peđa Grbin ostaje sâm na svijetu (SDP-a)

Pod vodstvom Peđe Grbina SDP je izgubio poziciju druge najjače stranke u državi i u Zagrebu. Uporno se rješavao svakog oponenta – najprije pojedinačno pa grupno. Ostao je bez više od pola saborskih zastupnika, s članstvom koje se osipa, i sad je sretan i nedodirljiv. Ali kad se probudi iz svoga sna, na Iblerovu trgu više neće biti nikoga. Grbin neće, doduše, ostati sâm na svijetu, ali ostat će Peđa sâm u SDP-u.

19. travanj 2024 20:27