Hrvatska
StoryEditor

Deset najelitnijih kompanija sa Zagrebačke burze izgubilo TRI milijarde kuna prihoda

02. Studeni 2020.

Deset kompanija čije dionice su u sastavu indeksa CROBEX10 u prvih devet mjeseci ove godine izgubile su gotovo TRI MILIJARDE kuna prihoda te 1,7 milijuardi kuna dobiti. 

Zaključak je to koji se dobije kada se pogledaju ukupni prihodi, ukupni rashodi i ukupna neto dobit svih deset kompanija. U ovoj analizi promatrali smo nerevedirana KONSOLIDIRANA financijska izvješća. Ovakav rezultat naravno ni ne čudi s obzirom na koronakrizu i vrlo otežano poslovanje od ožujka naovamo. Deset kompanija ostvarilo je ukupni prihod od 22,5 milijarde kuna, ukupne rashode od 21,3 milijarde kuna, a ukupna neto dobit iznosila je  nešto više od milijardu kuna. 

Ipak, promatrajući izvještaje DESET najelitnih kompanija na Zagrebačkoj burzi, ipak se može primjetiti kako nisu sve kompanije imale pad prihoda. Naime, TRI kompanije su u prvih devet mjeseci imale rast prihoda, a dvije od njih su imale i rast neto dobiti. 

Tako je Eriscsson Nikola Tesla u prvih devet mjeseci imao ukupnih prihod od 1,46 milijardi kuna, što je 184 milijuna kuna više nego u isto vrijeme godinu prije. Bruto dobit iznosi 124,5 milijuna kuna, što je 1,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a dobit prije oporezivanja niža je 19,7 posto te iznosi 75,1 milijun kuna.

Predsjednica ENT-a Gordana Kovačević u komentaru uz financijsko izvješće ocjenjuje da je unatoč otežanim uvjetima poslovanja uslijed pandemije, ali i značajnim političkim nestabilnostima na nekim od izvoznih tržišta, tijekom prvih devet mjeseci 2020. godine ENT grupa ostvarila solidne poslovne rezultate. 

Govoreći o 12,5 postotnom rastu prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kaže da je to prvenstveno rezultat preuzimanja pune odgovornosti za isporuku usluga izgradnje i održavanja telekomunikacijske infrastrukture Hrvatskog telekoma (HT) te aktivnosti usmjerenih na uvođenje 5G standarda u HT mrežu.

ENT puno očekuje od početka komercijalnog uvođenja 5G-a u Hrvatskoj, tijekom prve polovice 2021. godine, nakon što HAKOM objavi uvjete i dodijeli radio-frekvencijski spektar.

- S obzirom na naše dosadašnje aktivnosti u pripremi mreža naših ključnih kupaca u Hrvatskoj (HT i A1) s velikim interesom očekujemo završetak tog procesa jer će tada početi proces implementacije 5G u kojem će naša kompanija imati važnu ulogu - kaže Gordana Kovačević.Govoreći o 12,5 postotnom rastu prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Neto dobit Grupe Končar za razdoblje siječanj - rujan iznosi 49,2 milijuna kuna, znatno više od 20,1 milijuna kuna iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Končara objavljenog u petak. Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 2,17 milijardi kuna, što je 12,9 posto više u odnosu na ostvarenje istog razdoblja prethodne godine. Na prodaju u izvozu odnosi se 66 posto prihoda od prodaje. Ugovoreno je novih poslova u iznosu od 2,22 milijarde kuna, od čega 70 posto na inozemnim tržištima.

Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ove godine unatoč otežanim uvjetima poslovanja, ostvarila rast neto dobiti za 8,1 posto te rast prihoda od prodaje za 2,8 posto, objavljeno je u četvrtak iz te kompanije. Neto dobit grupe za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 210,1 milijun kuna, što je rast od 8,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Rast prodaje organskog asortimana uz istovremenu kontrolu operativnih troškova rezultiralo je rastom profitabilnosti, navodi se.

- Unatoč brojnim negativnim utjecajima na poslovanje, među kojima posebno možemo istaknuti negativne tečajne razlike, rast cijena sirovina i materijala, slabiju turističku sezonu te brojne druge, uspjeli smo brzom transformacijom poslovanja odgovoriti na razne izazove te ostvariti rezultate na koje svi zajedno možemo i moramo biti ponosni - istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

Najveći pad prihoda od promatranih kompanija čije dioncie čine sastav indeksa CROBEX10 imala je Adris Grupa. U prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 3,88 milijardi kuna, što je za 19 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit pala više od 78 posto zbog slabosti turističkog sektora, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Adrisa. Konsolidirana neto dobit Grupe iznosila je u prvih devet mjeseci ove godine 141 milijun kuna, što je 78,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. 

- Rezultat grupe u prvih devet mjeseci 2020. godine pod utjecajem je poslovanja turističkog segmenta, kako na poziciji prihoda od prodaje, tako i na pozicijama EBITDA i neto dobiti - obrazlaže Uprava Adris grupe u izvješću objavljenom u četvrtak na Zagrebačkoj burzi.  

Tako su ukupni prihodi Adris grupe u prvih devet mjeseci iznosili 3,88 milijardi kuna, što je za 19 posto manje od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. Istodobno su ukupni rashodi grupe pali za 10,4 posto, na 3,68 milijardi kuna, pokazuje financijsko izvješće. 

Arena Hospitality Group u prih je devet mjeseci ove godine ostavila 230 milijuna kuna pukupnih prohoda, što je za čak 460 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani. Prošlogodišnja se neto dobit od 188 milijuna kuna u prvh devet mjeseci ove godine pretvorila u gubitak od 109 milijuna kuna. 

AD Plastik je unatoč poteškoćama izazvanima covidom-19 u prvih devet mjeseci ove godine uspio ostvariti dobit, a optimizam donose povoljne najave kupaca u trećem tromjesečju, kaže se u srijedu u AD Plastikovom priopćenju koje prati objavu devetomjesečnih rezultata. Unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima ostvarena je neto dobit grupacije u iznosu od 23,8 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad od 62,8 posto, kaže se u priopćenju.

Poslovni prihodi AD Plastik grupe od početka godine do kraja rujna iznose 841,7 milijuna kuna i manji su za 23,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  

- Iako se utjecaj krize očituje na svim tržištima na kojima poslujemo, u trećem su tromjesečju pokazatelji i najave naših kupaca nešto optimističniji. Naime, zabilježen je blagi rast prodaje automobila, a kupci najavljuju veće količine što će se sigurno pozitivno odraziti i na naše kapacitete, a samim time i rezultate - izjavio je predsjednik uprave AD Plastik grupe Marinko Došen.

U prilog tome navodi kako proizvođači automobila nisu zaustavili svoje aktivnosti i razvojna planiranja, o čemu govore i novougovoreni poslovi vrijednosti 106,6 milijuna eura tijekom prva tri ovogodišnja kvartala.

- Ostvare li se najave kupaca i ne bude li većih iznenađenja, očekivani pad poslovnih prihoda grupe za 2020. godinu iznosit će oko 25 posto - rekao je Došen i dodao da su u uvjetima nastavka pandenije covida-19, apsolutni prioriteti zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenika te održivost poslovanja i financijska stabilnost kompanije.

Hrvatski Telekom (HT) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario neto dobit od 546 milijuna kuna, što je 19,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi smanjeni gotovo 4 posto, pokazuje u četvrtak objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te kompanije. Neto dobit nakon manjinskih udjela manja je za 17,5 posto i iznosi 559 milijuna kuna.

Situacija uzrokovana pandemijom bolesti covid-19 utjecala je na poslovni razvoj u cijelom gospodarstvu te je njezine učinke neizbježno osjetio i HT, navodi se u priopćenju. Kao izravna posljedica, u devet mjeseci ukupni su se konsolidirani neto prihodi smanjili za 221 milijun kuna ili za 3,9 posto, na 5,5 milijardi kuna.

Iz HT-a ističu da, unatoč nesigurnom okruženju, i dalje očekuju da će ostvariti ciljeve iz revidiranih izgleda za 2020. koje je HT objavio u drugom tromjesečju.

- Očekujemo da će prihodi, za koje se prije predviđalo da će biti stabilni ili nešto manji u odnosu na 2019., biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj, kako je navedeno u srpnju u izvješću o rezultatima za drugo tromjesečje - navodi se u priopćenju.

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila 309,3 milijuna kuna neto dobiti, što je nominalni pad od 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no ako se isključe jednokratne stavke ostvaren je rast od 5,6 posto, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog u utorak. Kompanija je ostvarila 3,89 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 3,1 posto manje u odnosu na lani, no kada se u obzir uzmu u međuvremenu dezinvestirani dijelovi poslovanja prihod je ostao na razini prvih devet mjeseci lani, navodi Atlantic u priopćenju.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 585,7 milijuna kuna i niža je za 7,7 posto, dok je bez jednokratnih stavki rasla 2,4 posto. Iz Atlantica ističu da su od ožujka naovamo, osim izravnog utjecaja pandemije na prihode, rezultati kompanije opterećeni s 38,6 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije tijelima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze u čitavoj regiji (28 milijuna kuna), kao na i druge operativne troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije.

Iako je kompanija osigurala dostatnu likvidnost, dovoljne zalihe i neupitno je da poslovanje nije ugroženo, izvjesno je da se u sljedećih nekoliko kvartala ne može očekivati ponavljanje rezultatskih rekorda koje je Atlantic ostvarivao zadnjih nekoliko kvartala prošle, ali i prvo tromjesečje ove godine, poručuju iz Atlantica.

Optima telekom je u prvih devet mjeseci ostvarila ukupni prihod od 338 milijuna kuna, što je za  gotovo 65 milijuna manje nego godinu prije. Prošlogodišnja neto dobit od pet milijuna kuna, u prvih devet mjeseci pretvorila se u gubitak od tri milijuna kuna. 

20. travanj 2024 13:02