Hrvatska
StoryEditor

[ANKETA] Deset najvažnijih događaja u godini na izmaku

18. Prosinac 2019.
foto Ratko Mavar
Političari su opet izazvali više pozornosti od poduzetnika

U godini koja je na izmaku poslovni tjednik Lider izabrao je deset najvažnijih događaja kojima smo svjedočili. Među njima je svakako događaj godine bitka za Kraš koja je trajala dva i pol mjeseca.

Možda je najava izlaska na Njujoršku burzu najvećega hrvatskog startupa i jedne od najvećih IT kompanija u ovom dijelu Europe, vodnjanskog Infobipa, vijest koja zaslužuje da se uvrsti uz Kraš, a hoće li ići u IPO, čelnici tvrtke odlučit će sljedeće godine.

Zabilježen je i značajan rast gejmerske industrije, ali i nastavak pada kamata, a dobra je vijest i to što se od iduće godine ukidaju kvote za zapošljavanje stranaca, što je zasigurno obradovalo poslovni svijet. No bilo je i tuge među radnicima Uljanika i 3. maja koji su bili na rubu plača iznoseći u kamere svoju sudbinu. Država je isplatila milijarde kuna garancija, Uljanik je otišao u stečaj, a Vlada nije uspjela pronaći strateškog partnera. Brodogradilište 3. maj pak za sada živi jer je početkom rujna obustavljen stečajni postupak nakon deblokade računa iako mu je sudbina i dalje neizvjesna, baš kao i zrcalnoj Agrokorovoj tvrtki Fortenovi, osnovanoj u travnju, kojoj je tek u rujnu upumpan novac za refinanciranje kredita izbjegavši stečaj.

Premijer se u srpnju odlučio na veliku rekonstrukciju smijenivši šest ministara i dovevši pet novih uz premještaj Marka Pavića iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Doduše, u smjeni ga je pretekao ministar državne imovine Goran Marić, koji je podnio ostavku. Tu je premijer pokazao kontinuitet jer je kroz Banske dvore prodefiliralo 34 ministara i ministrica, što je rekordna ministarska migracija u ovom stoljeću. Osim toga, gotovo dvomjesečno natezanje s prosvjetnim sindikatima donijelo je još jedan poraz premijeru Andreju Plenkoviću, koji je morao popustiti, na zadovoljstvo koalicijskog partnera HNS-a. Prvi poraz doživio je također od radnika (građana) kad je sredinom rujna odustao od mirovinske reforme suočen s njihovom golemom potporom za raspisivanje referenduma '67 je previše'.

 

Koji je, po vašem mišljenju, najdogađaj godine na izmaku, odgovorite nam u anketi.

24. travanj 2024 12:54