Hrvatska
StoryEditor

[Digital Start] Slavonka iz inata krenula u stvaranje najvećeg knjigovodstvenog servisa u Europi

01. Ožujak 2022.
Laura Gergelj

Vlasnici i direktorici osječkog knjigovodstvenog servisa D-Invoice Lauri Gergelj u tvrtki u kojoj je radila rekli su rečenicu koja je promijenila sve. Kazali su joj, naime, da nije osoba za voditelja. To je u njoj probudilo inat koji je, kako sama tvrdi, često vodi kroz život. U pandemijskim godinama ušla je u poduzetnički projekt, preuzela je tvrtku od bivšeg supruga i krenula ostvarivati svoj ambiciozan poslovni plan.

- Kad sam ponovo krenula u poduzetništvo znala sam točno što želim, što me čeka i znala sam točno što ne želim. Želim stvoriti najveći europski knjigovodstveni servis u kojem svaki radnik ima plaću primjerenu europskom građaninu. Znala sam da me čeka puno napornih godina s prekovremenim radnim satima i bez godišnjih odmora. Znala sam također i da ne želim dočekati prvi u mjesecu, a da na računu nema novaca za plaće koje kod mene radnici dobivaju prvi radni dan u mjesecu - kaže Gergelj koja ima pet stalno zaposlenih, jednog redovnog vanjskog suradnika i dvoje studenata.

Njezin plan probijanja na vrh Europe već je započeo. Kako bi postali najveći knjigovodstveni servisu u EU, u osječkoj se tvrtki povezuju s knjigovodstvenim servisima iz okolnih država te s njima dogovaraju suradnju. D-Invoice je otvorio urede u Mađarskoj, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Slovačkoj, a od veljače i u Rumunjskoj. U ovoj godini planiraju otvoriti i urede u Njemačkoj, Poljskoj i Nizozemskoj, a možda usput i u još nekoj državi. Gergelj objašnjava da je tržište 'gladno' knjigovođa koji osim engleskog govore barem još jedan europski jezik, a glavna vizija im je klijentima olakšati ulazak na strano EU tržište te stranim klijentima iz EU olakšati ulazak na hrvatsko tržište.

- Jedna od naših misija je pomoći ženama u ruralnim krajevima da steknu znanje i iskustvo rada u knjigovodstvu kroz naš sustav, te im omogućiti da kroz knjigovodstvene poslove ostvare dodatne prihode i tako poboljšaju kvalitetu života. Ta misija nam je izuzetno važna i draga jer pomažemo ljudima, što nas usrećuje. Webinari su izuzetno moćno sredstvo dijeljenja znanja te ga iskorištavamo za edukacije usmjerene mladima i ženama u ruralnim krajevima - navodi vlasnica knjigovodstvenog servisa koji se osim knjigovodstveno-računovodstvenim poslovima, bavi savjetovanjima i menadžmentom. Trenutačno imaju 86 aktivnih klijenata, a iz mjeseca u mjesec dolaze im i novi. Najviše velikih klijenata imaju u Mađarskoj, ali raste im i broj klijenata u Njemačkoj i Slovačkoj. Iako u daljnjem razdoblju planiraju rasti tempom od minimalno deset posto godišnje, u ovoj godini naumili su lanjske prihode premašiti za 30 posto te educirati i za rad osposobiti barem 20 novih žena.

- Želim u svakoj EU državi imati otvoren ured koji će olakšavati osvajanje stranih tržišta hrvatskim klijentima, a ne kao što je to sada praksa, stranim klijentima olakšavati ulazak na hrvatsko tržište. Za D-Invoice želim da u sljedećih pet godina bude samostalna tvrtka i da može poslovati i bez mene. Znate imam sto ideja i žarko želim ostvariti jedan svoj proizvodni projekt. Tu sam u Slavoniji, ideja je super, a do tada tražim investitora - energetična je Gergelj kojoj je žao što nema više kapitala i vremena da realizira sve svoje ideje, ali kaže da će im možda jednoga dana sabrati i izdati u knjizi 'Sto ideja jednog knjigovođe'. Već je mnogo toga i realizirala, knjigovodstveni servis nije joj prvi poduzetnički pothvat, a ni karijerni zaokret.

image

Laura Gergelj

foto

Diplomirala je na varaždinskom FOI-ju kao računalni znanstvenik te je radni vijek započela predajući informatiku u Ekonomskoj školi u Požegi. Potom je otvorila tvrtku Dom računala u kojoj je radila kao programer, računovođa, direktor i sve ostalo što je trebalo, kao što to obično biva. Završila je tečaj za samostalnog knjigovođu i projekt menadžera te je brzo u tom segmentu napredovala radivši za neke od najvećih hrvatskih tvrtki i financijskih institucija. Njezin je poduzetnički trud priznat i od strane stručne zajednice okupljene u Međunarodni forum Perspektiva koja joj je prošle godine dodijelila nagradu 'Stvaratelji za stoljeća' za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Poduzetnica iz Slavonije Laura Gergelj dugogodišnja je čitateljica Lidera, a početkom godine pretplatila se na digitalno izdanje poslovnog tjednika Lider koristeći pogodnosti novog Digital Start paketa namijenjenog novoosnovanim tvrtkama. - Uvijek sam na pitanje: 'Koje novine čitaš?' odgovarala s: 'Lider'. Jedine novine u kojemu ja pronalazim tekst koji mene zanima, u kojemu su teme o kojima ja volim razgovarati i razmišljati. Iz profesionalnih razloga sam pretplatnik RRiF časopisa koji čitam jer moram i u kojima su s profesionalnog stajališta obrađene one teme koje su mi važne za kruh. Sa stajališta poduzetnika, lidera, vrlo je važno znati koja su najnovija događanja u poduzetničkom svijetu, koji su trendovi na svjetskoj i europskoj sceni te koje nam izazove donosi Istok, a koje Zapad, jer ne zaboravite, mi kaskamo za njima. Lijepo je znati u kojem smjeru kaskati. Smatram da je Lider jedini časopis u kojem su obrađene egzistencijalno ključne teme za sve poduzetnike, ne samo novoosnovane.  Mladim vođama koji su neiskusni, ali fleksibilni preporučujem Lider jer otvara sasvim drugačiji svijet, svijet biznismena koji je prekrasan - bez politike, bez tračeva, za razliku onoga što čitamo u drugim novinama i gledamo na televiziji. Svaki poduzetnik bi trebao čitati Lider - smatra Gergelj.

Ako ste prije manje od godinu dana osnovali tvrtku, i vi možete iskoristiti benefite Liderovog Digital Start pretplatničkog paketa. Kako bi poslovni tjednik bio što pristupačniji novoosnovanim tvrtkama, prvih šest mjeseci plaća se 50 posto niža cijena pretplate, a drugih šest mjeseci potpuno je besplatno. Pretplata na Digital-Start paket uključuje DVIJE pretplate na digitalno izdanje Lidera i njegovih 50 specijalnih priloga godišnje te tjedni newsletter. Dodatna prednost pretplate na digitalno izdanje je njegova dostupnost dan ranije nego na kioscima, tako da ste uvijek korak ispred drugih. Također, pretplatnici na Digital Start ostvaruju pravo na 15 posto popusta na Liderove konferencije te deset posto popusta na Liderove edukacije. Na svoj Digital Start paket možete se pretplatiti ovdje.

28. travanj 2024 19:30