Hrvatska
StoryEditor

Digitalizirano ugostiteljstvo: Hrvoje Bujas otvara prvi robotski restoran u Hrvatskoj

25. Svibanj 2021.
Hrvoje Bujasfoto Ratko Mavar

Unatoč vrlo teškom razdoblju za ugostitelje, poduzetnik i predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas u centru Zagreba otvara robotski restoran, prvi restoran takvoga tipa na svijetu. Budući da će se cijeli rad restorana nadzirati putem mobilne aplikacije, robotski restoran predstavlja vrlo inovativan pristup ugostiteljstvu u Hrvatskoj.

Koncept robotskog restorana ideja je Bujasovih dugogodišnjih partnera Dražena Drnasa i Đulijana Nole koji su na njemu radili zadnjih pet godina, a svoja će vrata otvoriti u rujnu ove godine.

Planirana i franšiza

– Restoran simbolična naziva Bots&Pots imat će pet velikih robota koji će raditi jela u jednom loncu – špagete, rižota, gulaše, curry, njoke, pašticadu i slično. Cijeli će sustav restorana biti digitaliziran, od nabave namirnica do narudžbi gostiju. U svakom će se trenutku znati kada što od namirnica u restoranu nedostaje te će se u minutu znati kada je koje jelo gotovo – kaže Bujas još ne otkrivajući točnu lokaciju restorana u centru Zagreba.

S ekranima za izbor jela na ulazu, restoran će pomalo podsjećati na McDonald's. Uz to, s McDonald'som ga veže i koncept franšize planiran za daljnju realizaciju restorana.

– Prvotna je ideja bila da se robot može kupiti na tržištu i koristiti kod kuće. No, budući da se radi o skupom robotu, odlučili smo se za opciju B, a to je otvaranje restorana i širenje njegove franšize – najavljuje Bujas.

Ideja je i da robotski restoran gostima pruži sveobuhvatno gastronomsko iskustvo. Osim samog uživanja u hrani u restoranu, gosti će moći i gledati kako robot radi jela.

– Moto nam je 'dođite vidjeti kako vam robot kuha delicije' – kaže Bujas.

Hrana od lokalnih OPG-ova

image
foto Hrvoje Bujas
Cijeli je koncept restorana dizajniran i spojen u Hrvatskoj. Njihov inovativni hardver izuzetno je velika investicija koja je zatijevala puno vremena i novca, a velik je naglasak i na softveru, također izrađenom u Hrvatskoj. Sav rad restorana, od nabave pa sve do prodaje i marketinga, moći će se pratiti putem mobilne aplikacije.

Iako će hranu kuhati roboti, ipak će ju posluživati ljudi. Za svoj su restoran već osmislili 15-ak jela s posebno odabranim namirnicama.

– Nastojat ćemo da većina naše nabave bude vezana uz domaće OPG-ove, osim riže i tjestenine koje će biti iz najveće izvoznice Italije, dok će, primjerice, domaći njoki biti iz okolice Zagreba, a povrće s domaćih OPG-ova. Cilj nam je da ljudi doista jedu vrhunsko jelo koje radi robot – objašnjava Bujas.

Pametne kuhinje

image

Dražen Drnas i Đulijano Nola sa svojim robotskim kuharom GammaChef

foto Ratko Mavar
Iako je robotski restoran prvi takav u Hrvatskoj, a kako Bujas ističe i u svijetu, robotizirani kuhari nisu novost u svijetu tehnologije. Bujasovi partneri Dražen Drnas i Đulijano Nola suosnivači su GammaChefa, startupa za robote za kuhanje koji rade pomoću pametnog telefona.

GammaChef je 2017. godine na Smart Kitchen Summitu bio proglašen jednim od 15 najvećih svjetskih inovacija za pametne kuhinje, a Drnas je već tada bio uvjeren da će u budućnosti kuhati roboti.

Prvi koraci za realizaciju te stare ideje već su učinjeni, a s otvorenjem prvog hrvatskog robotskog restorana ona će, čini se, uskoro biti potpuno ostvarena.
 

16. travanj 2024 05:11