Hrvatska
StoryEditor

Digitalna infrastruktura - Mi osiguravamo temelje interneta

24. Svibanj 2021.
Igor Grdićfoto Dražen Lapić
Piše: Igor Grdić, član Uprave Vertiva Croatia

Najvažnije izazove s kojima se suočavaju današnji podatkovni centri, komunikacijske mreže te komercijalni i industrijski objekti rješavaju kompanije poput Vertiva. Da su, primjerice, podatkovni centri isključeni, velik dio suvremenog života zaustavio bi se ili bi bio ozbiljno narušen. U onim najozbiljnijim slučajevima nastao bi kaos

Pandemija je dodatno povećala potražnju za podacima jer su mnogi od nas bili prisiljeni raditi od kuće, koristiti se audiovideoaplikacijama umjesto sastanka uživo i konzumirati sve veću količinu streaminga. Ljudi rijetko razumiju što kompanije poput Vertiva rade. U osnovi, mi osiguravamo temelje interneta. Da su podatkovni centri isključeni, velik dio suvremenog života zaustavio bi se ili bio ozbiljno narušen.

U onim najozbiljnijim slučajevima nastao bi kaos: pala bi produktivnost i tržište dionica, vitalni podaci bili bi izgubljeni, e-pošta ne bi bila poslana, a rad od kuće bio bi otežan. Isto je tako teško procijeniti važnost podatkovnih centara za našu nacionalnu infrastrukturu. Unatoč tomu, tijekom protekla dva desetljeća industrija podatkovnih centara imala je relativno nizak profil među većinom ulagača. Srećom, to se počelo mijenjati pa se u industriju podatkovnih centara, koja zadovoljava naizgled nezasitnu korporacijsku i potrošačku potražnju za stavljanjem podataka u oblak i streamanjem sadržaja, počelo sve više ulagati.

Vertiv je globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i rješenja za kontinuitet poslovanja s portfeljom rješenja i usluga za napajanje, hlađenje i IT infrastrukturu koja se proteže od oblaka do rubnih (edge) mrežnih lokacija. Ta tvrtka rješava najvažnije izazove s kojima se suočavaju današnji podatkovni centri, komunikacijske mreže te komercijalni i industrijski objekti.

Rješenja za napajanje

Poboljšajte učinkovitost svog elektroenergetskog sustava najnovijom generacijom rješenja za napajanje. Vertivova rješenja štite opremu i aplikacije nizom učinkovitih, pouzdanih UPS sustava koji se mogu konfigurirati tako da udovolje specifičnim potrebama kritičnih aplikacija. Kupci se mogu stabilizirati u svijetu nestabilnosti sa značajkama koje su sposobne pokretati tisuće kritičnih aplikacija.

Manji troškovi hlađenja

Smanjite troškove hlađenja Vertivovim rješenjima za termalno upravljanje koja se koriste slobodnim hlađenjem da bi se postigao najveći PUE u industriji. Tvrtka Omdia rangirala je Vertiv kao najvećega globalnog dobavljača na tržištu hlađenja podatkovnih centara koji nastavlja trend inovacija i promjena. Kritični uređaji trebaju najbolje od preciznog hlađenja, a Vertiv isporučuje najnapredniju opremu i kontrole uz niske operativne troškove i neusporedivu stručnost.

Nadzor u stvarnom vremenu

Optimirajte rad podatkovnih centara rješenjima za nadzor koja pružaju vidljivost i kontrolu u stvarnom vremenu. Svi kupci žele najbolje performanse, lako postavljanje i skalabilnost za svoje IT sustave i podatkovne centre. Učinkovito upravljanje sustavom počinje s vidljivošću i kontrolom. Naše nadgledanje infrastrukture, inteligentne kontrole i centralizirani sustavi upravljanja djeluju zajedno kako bi povećali dostupnost, korištenje i učinkovitost opreme. Isto tako kupci mogu pristupiti IT opremi na daljinu bez IP veze kako bi sigurno konfigurirali serijske portove, postavili nadogradnje, riješili problem te još mnogo toga.

Prilagodljivi i isplativi sustavi

Nabavite fleksibilne i isplative proizvode i sustave za zaštitu te osigurajte integrirane sustave u svome podatkovnom centru. U suvremenom krajoliku podatkovnih centara standardizacija postaje norma, ali ne svugdje i ne slučajno. Prvo su mjesto na kojemu biste željeli početi normalizirati podatkovni centar rackovi i rack-zone. Počnite od fleksibilnih, prilagodljivih i unaprijed konfiguriranih poslužiteljskih rackova i mrežnih ormara lakih za instalaciju jer vam to štedi troškove i radnu površinu te povećava performanse, učinkovitost i pouzdanost vaše ključne infrastrukture. Vertivova rješenja za rackove, kabinete i modularne podatkovne centre pružaju podršku i zaštitu kritične infrastrukture. Kako razvijate svoje poslovanje, naša se modularna rješenja i dizajni prilagođavaju vašim potrebama.

Odabir partnera

Važno je odabrati pravog pružatelja usluga podatkovnog centra za svoju digitalnu infrastrukturu.

Ako ste ikada doživjeli noćnu moru koja dolazi s neplaniranim zastojima u vašemu podatkovnom centru, znate koliko je važno pravilno servisirati i održavati svoju kritičnu digitalnu infrastrukturu, uključujući jedinice za neprekidno napajanje (UPS) i jedinice za upravljanje toplinom koje rade zajedno kako bi osigurale da vaše poslovanje kontinuirano bude online. S obzirom na to da zastoji u poslovanju mogu stajati tisuće dolara svake minute, ulaganje u profesionalne pružatelje usluga podatkovnih centara postalo je veoma važno kako bi se spriječile takve katastrofe. Usluge tvrtke Vertiv mogu prepoznati mogućnosti uštede energije u vašem objektu, nadograditi opremu tehnologijom za njezinu uštedu i produljiti vijek postojeće infrastrukture. Vertivov servisni centar u Zagrebu ima stručnjake koji pružaju širok spektar obuke, programa i usluga za podršku kritičnim infrastrukturnim potrebama.

Alternativna digitalna infrastruktura

Uočavaju se prednosti prefabriciranih modularnih podatkovnih centara. Za vrijeme pandemije tvrtke i korisnici tražili su mnogo od svoje digitalne infrastrukture, bilo računalnu snagu bilo videopozive, školu od kuće ili gledanje raznih televizijskih serija. Prema nekim stručnjacima, tvrtke su ubrzale svoje planove za digitalnu transformaciju za čak tri do četiri godine i taj će se trend vjerojatno nastaviti najmanje sljedećih pet godina jer se više ulaže u tehnologiju, uključujući računalstvo u oblaku, 5G mobilne mreže, umjetnu inteligenciju, rubno (edge) računalstvo i IoT.

image

Vertiv tvrtka

foto

No postavlja se pitanje hoće li se fizička infrastruktura uspjeti nositi sa sve većom potražnjom za brzim i pouzdanim podacima i računalnim performansama. Podatkovni centri postaju sve veći u posljednjem desetljeću, njihova gradnja može potrajati dugo te je teško naći dostupno zemljište na pravome mjestu. Alternativna i sve popularnija vrsta digitalne infrastrukture​ prefabricirani je modularni podatkovni centar koji je izrađen i testiran u tvornici te zatim poslan na lokaciju dostave. Takvi podatkovni centri imaju mnogo prednosti: mogu se graditi mnogo brže od tradicionalnih (u roku od nekoliko mjeseci, a ne godina), fleksibilni su (lako je dodati dodatne rackove i snagu prema potrebi), pomažu tvrtkama da pouzdano optimiraju svoje računalne potrebe i pouzdaniji su zahvaljujući sastavljanju u tvornici. Montažne i modularne izrade podatkovnih centara pomoći će u zadovoljavanju potražnje za novim edge-kapacitetom.

Vertiv kao jedan od vodećih dobavljača na tržištu prefabriciranih modularnih podatkovnih centara proširuje svoje kapacitete za prefabricirane modularne podatkovne centre i razvija nove tehnologije. Novi proizvodni pogon u Hrvatskoj nastao je kao odgovor na sve veću potražnju za integriranim modularnim rješenjima (IMS) te će ta investicija više nego udvostručiti proizvodni kapacitet Vertivovih prefabriciranih modularnih podatkovnih centara u Europi, na Bliskom istoku i u Africi (EMEA). 

25. travanj 2024 02:13