Hrvatska
StoryEditor

Dio poduzetnika o HDZ-ovom gospodarskom programu - ne možemo baš javno iskreno reći što mislimo o tom dokumentu

10. Lipanj 2020.
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavlja izborni program ”Sigurna Hrvatska”foto Ratko Mavar
Piše:
piše Ksenija Puškarić
[email protected]
Oni koji su rekli svoje mišljenje kažu: Upada u oči ono čega nema - nema smanjenja državne potrošnje, rashodovne strane proračuna, nema privatizacije onih industrija koje imaju jaku konkurenciju u privatnom sektoru, nema liberalizacije školstva, zdrastva i mirovinskog sustava i nema prevelikog poreznog rasterećenja...

Trebalo je dosta okretanja brojeva da bi se doista netko usudio javno prokomentirati HDZ-ov izborni program. Pa znate, nezgodno je sada o tome pričati, mi smo aplicirali na potpore za radna mjesta i ne možemo baš javno iskreno reći što mislimo o tom dokumentu, opći je stav poduzetnika i gospodarstvenika koje je Lider zvao kako bi nam komentirali program pod nazivom "Sigurna Hrvatska".

Za razliku od prošlog izbornog programa, iz 2016., koji je nosio naziv "Vjerodostojno", ovogodišnji igra na kartu 'sigurnosti'. Prije četiri godine kada je Andrej Plenković prvi put predvodio HDZ na parlamentarnim izborima, okolnosti su bile daleko, daleko drugačije. Prethodna Vlada u kojoj je HDZ sudjelovao sa Mostom srušila je samu sebe, a Most koji je prvo potpisivao izjave kako neće koalirati, pa ipak jest i to dva put, bio je sve samo nevjerodostojan. I otuda se ta ključna riječ i nametnula. Trebalo je dokazati da je novi, novi HDZ s Plenkovićem na čelu vjerodostojna politička opcija koja konce drži u svojim vjerodostojnim rukama i kako ne samo da nema veze sa labilnim Mostom, već ni sa Karamarkom, a kamoli sa Sanaderom.

Ove je godine situacija poprilično drugačija. Da nije bilo korone, izbori za parlament sigurno bi se održali nakon ljeta kada bi se blagajna napunila devizama i kada si stomaci bili puni. No, virus je ispričao neku drugu priču i već smo od veljače znali da se sprema nepredvidivo, a kako smo i mi naslućivali ozbiljnost situacije, tako su i HDZ-ovi stratezi, pa se igralo na kartu koja se pokazala uspješnom u ožujku.

- HDZ je odlučio monetizirati na uspjesima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu koji su, barem u prvih mjesec dana, pokazali da se mogu i znaju nositi sa opasnim virusom. Sva su istraživanja pokazivala da javnost ima povjerenja u tu instituciju, da se zbog nje osjećamo sigurnije i to je riječ, taj trenutak, u HDZ-u su odlučili iskoristiti - ispričala je Ankica Mamić, stručnjakinja za odnose s javnošću. Mamić nije najuvjerenija da će na izborima uopće prevladavati programi i njihov sadržaj, jer podsjeća, glasači biraju ljude, a ne program.

- A to HDZ zna, zato im program više izgleda kao lista nečijih želja, umjesto prijedloga konkretnih poteza koji će donijeti neku razliku primjerice državnoj potrošnji - istaknula je Mamić.

Primjetio je to i Andrej Grubišić, ekonomski analitičar, koji smatra kako je HDZ-ov izborni program "lijeviji od SDP-ovog", premda kaže oba jamče tek eksploziju državne potrošnje te daljni ostanak i aktivnu ulogu države u gospodarstvu što vodi ka neefikasnosti i korupciji.

- U HDZ-ovom izbornom programu više upada u oči ono čega nema - nema smanjenja državne potrošnje, rashodovne strane proračuna, nema privatizacije onih industrija koje imaju jaku konkurenciju u privatnom sektoru, nema liberalizacije školstva, zdrastva i mirovinskog sustava i nema prevelikog poreznog rasterećenja. Uz to, u programu postoje i apsurdni trenuci, poput državne agencije za turistički booking, što najbolje govori koliko u toj, najvećoj hrvatskoj stranci, nema ni osnovnog razumjevanja gospodarstva u cjelini - istaknuo je Grubišić.

No, ono što je pouzdano u cijeloj priči da birači HDZ-a, oni koji su tradicionalno naklonjeni toj stranci, neće taj dokument ni otvoriti niti pročitati, a kamoli truditi se shvatiti što u njemu piše i što to zna njih, njihove obitelji znači. 

24. travanj 2024 01:35