Hrvatska
StoryEditor

Dizajn – najvažnija stvar u izradi ‘webshopa‘?

09. Srpanj 2021.
U izradi internetske trgovine klijentima je dizajn iznimno važna stavka, katkad čak i najvažnija. Stoga tvrtka Shipshape ima tri razine usluge koje su uključene u razvoj ‘webshopa‘: predefinirani dizajn, standardni ‘custom‘ dizajn i ‘premium custom‘ dizajn

Izrada webshopa zahtjevan je i opsežan proces, posebice ako je riječ o custom webshopu, koji se prilagođava klijentu. Jedan od najzanimljivijih segmenata projekta jest dizajn stranica, koji dolazi na početku projekta i može poprilično utjecati na njegovo trajanje.

Ponuda vs. očekivanja

Obje strane bit će zadovoljne samo ako ostvareno dosegne ili nadmaši očekivanja. U slučaju izrade webshopa klijentima je dizajn iznimno važna stavka, katkad čak i najvažnija. Stoga od početka treba biti jasno što developerska tvrtka može isporučiti u određenome cjenovnom rangu kako bi klijenti stvorili realna očekivanja. Shipshape je formirao tri razine usluge koje su ovisno o opsežnosti uključene u odgovarajući paket razvoja webshopa: predefinirani dizajn, standardni custom dizajn i premium custom dizajn. Dok se u predefiniranom dizajnu mogu mijenjati osnovni elementi poput logotipa, boja, bannera i fonta, custom dizajnom ulazi se u sferu dizajniranja svakog elementa stranice.

Komunikacija tijekom projekta

Kako bi dizajniranje prošlo glatko i u planiranom roku, osigurava se efikasna komunikacija projektnog tima – projektnih menadžera, predstavnika klijenata i dizajnera. Najčešće se otvara projekt na nekom kolaboracijskom alatu u kojem je transparentno prikazano koji su zadaci na popisu onoga što se mora napraviti, tko je zadužen za njih, gdje je potrebna povratna informacija od klijenta i koji su rokovi. Taj način komunikacije uz redovite sastanke omogućuje brže izmjene u dizajnu. Naglašava se i edukacija klijenata o elementima UX-a i UI-ja koji su važni korisnicima webshopa. Tako klijent, uz osnovni dojam koliko je nešto lijepo, dobiva kontekst u kojem treba promatrati dizajn pojedinog elementa.

Što govori dizajn

Važno je imati na umu da svaki webshop prodaje prije svega vlastiti brend. U ponudi može imati mnogo renomiranih svjetskih ili lokalnih brendova, ali korisnik odluku o kupnji donosi prije svega temelju svoje percepcije brenda trgovca. Dizajn treba biti tomu prilagođen, odnosno glavna poruka koju brend šalje treba se očitovati u odabiru fonta, palete boja, stila fotografija koje se upotrebljavaju i drugih elemenata poput gumba​ za CTA (engl. call-to-action).

23. travanj 2024 23:32