Hrvatska
StoryEditor

Djeci Siska, Gline i Petrinje stipendije do kraja školovanja

16. Rujan 2021.
Davor Relatić
Djeci bez roditeljske skrbi, koja su udomljena ili slabijega imovinskog stanja Zaklada će osigurati 2 programa pomoći pri školovanju i odrastanju. Osnovnoškolci će ići svake godine na ljetovanje i svakih pet godina dobiti informatičku opremu, dok će srednjoškolci dobiti mjesečnu stipendiju i financiranje polaganja vozačkog ispita. Svako dijete bit će u programu Zaklade dok god se redovno školuje.

Nakon festivala ulične umjetnosti 'VukovART' te natječaja u osnovnim i srednjim školama 'Štedi, štedi jer energija puno vrijedi' održanima na proljeće, Prvo plinarsko društvo (PPD) nastavlja obilježavati 20 godina postojanja humanitarnom akcijom u suradnji s PPD-ovom Zakladom Novo sutra. U sklopu projekta koji se provodi uz pomoć centara za socijalnu skrb u Sisku, Glini i Petrinji pedeset troje djece dobivat će PPD-ovu stipendiju do kraja redovnog školovanja. Riječ je o djeci s područja navedenih centara te svoj djeci Dječjeg doma Vrbina u Sisku koja su bez roditeljske skrbi, udomljena ili slabijega imovinskog stanja. Osnovnoškolcima će Zaklada i PPD svake godine osigurati ljetovanje i svakih pet godina darovati informatičku opremu, a srednjoškolci će dobivati mjesečnu stipendiju te će im se financirati i polaganje vozačkog ispita. Humanitarni projekt PPD-a i Zaklade bit će predstavljen ove subote u središtu Petrinje na Strossmayerovu šetalištu.

Ulaganje u djecu

U kolovozu je tako u sklopu projekta dvadeset devetero djece bilo na ljetovanju na otoku Pagu u sportskom kampu Straško, gdje su imala školu plivanja, jedrenja, surfanja, penjanja po stijenama, ronjenja s bocama, skijanja na vodi, vožnju kajacima i supovima (veslanje stojećki), vožnju na bananama i mnoge druge zabavne aktivnosti. Pod stalnim nadzorom djeca su uživala u zabavama, izazovima i natjecanjima, a da ne bi imala dodatne izdatke Zaklada je kupila svu potrebnu opremu za ljetovanje. U PPD-u ističu da pri odabiru projekata uvijek daju prednost onima koji ulažu u djecu i ljude te da je do sada njihova Zaklada stipendirala 64 studenta iz Slavonije, od kojih neki već rade u PPD-ovim tvrtkama.

– Nakon izrazito teške godine zahvaćene koronavirusom i razornim potresima, odlučili smo cijeli godišnji proračun za financiranje projekata u Slavoniji i ostatku Hrvatske preusmjeriti na potresom pogođeno područje, odnosno u tamošnje najveće centre za socijalnu skrb Sisak, Petrinju i Glinu. I ne samo proračun ove godine, nego pokrenuti zajednički višegodišnji projekt Zaklade Novo sutra i njezina zakladnika i osnivača PPD-a. Prema uzoru na naše već realizirane projekte, odlučili smo i ovaj projekt usmjeriti na djecu jer smatramo da su u prethodnom razdoblju bila pod jako velikim stresom i opterećenjem te da bi im baš ovakve stvari pomogle da barem na trenutak zaborave te teške trenutke. Osim toga, želimo njihovo školovanje i obrazovanje u budućnosti učiniti lakšim te im pružiti priliku da se ostvare u područjima u kojima žele. Naravno, ne oglušujemo se na projekte vezane uz potrebite te osobe s invaliditetom jer putem projekata želimo poboljšati i njihovu kvalitetu života – rekao je Davor Relatić, upravitelj Zaklade. PPD i Zaklada od 2016. financirali su projekte vrijedne više od 10 milijuna kuna.

Zabava u Petrinji

U sklopu subotnjeg predstavljanja humanitarnog projekta u Petrinji priredit će zabavni program od 11 do 14 sati koji će voditi Doris Pinčić i Luka Bulić. Ondje će postaviti i izložbu dječjih radova 'Štedi, štedi jer energija puno vrijedi' s nagradnim kvizom za djecu. Također, pjevačica Mia Dimšić održat će koncert, a trener Mario Mlinarić trening za djecu, koju će uveseljavati i napuhanci, VR setovi te ulični zabavljači uz besplatnu hranu i piće.

Tvrtka PPD iz Vukovara najveći je hrvatski uvoznik prirodnog plina i u potpunom je vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA), koja posljednjih godina intenzivno radi na diverzifikaciji svoga poslovanja. U 20 godina postojanja tvrtka PPD je izrasla u PPD grupu, koju čine timovi plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Italiji iz kojih posluje diljem Europe. Kao jedan od najvažnijih poslovnih subjekata, PPD na hrvatskom tržištu ostvaruje 35 do 40 posto svojih prihoda, a u inozemstvu 60 do 65 posto.

24. travanj 2024 07:11