Hrvatska
StoryEditor

Dobit sastavnica Crobex u prvoj polovici godine pala za 1,77 milijardi kuna, investitori nezainteresirani

10. Kolovoz 2020.
Poslovanje gubitak trgovanje burza banke
Piše:
piše Vlatko Kesegić, FIMA Vrijednosnice

Ljetna letargija preuzela je raspoloženje investitora na Zagrebačkoj burzi. Navedeno najbolje potvrđuju podaci o dnevnim promjenama indeksa Crobex  koji od početka srpnja nije zabilježio niti jedan dan rast ili pad veći od jedan posto. Nezainteresiranost ulagača odražava se i na kretanje indeksa koji je tijekom ljeta nastavio blago kliziti prema dolje, trend suprotan od kretanja američkih ili europskih dioničkih indeksa koji rastu usprkos objavama rekordnih padova BDP-a najrazvijenih gospodarstava.

image
Dnevne promjene kretanja indeksa Crobex
foto
image
Kretanje indeksa Crobex
foto

Živost na burzi nisu donijele ni objave financijskih izvještaja za prvu polovicu 2020. godine koje su ulagatelji u proteklim danima imali priliku analizirati. Ovo razdoblje je od izuzetne važnosti s obzirom da obuhvaća poslovanje dioničkih društava tijekom najviše koronavirusom pogođenog drugog tromjesečja. Pregled poslovanja sastavnica indeksa Crobex za prvih šest mjeseci ove godine, uz iznimku Instituta IGH koji je odgodio objavu rezultata, prikazujemo u tablici u nastavku.

image
Polugodisnji rezultati kompanija sastavnica indeksa Crobex
foto

Domaće kompanije su imale izazovne uvjete poslovanja uslijed izbijanja pandemije pa ne iznenađuje da je većina sastavnica Crobex imala osjetan pad prihoda od prodaje i značajan pad profitabilnosti. U prvom polugodištu te su tvrtke uprihodile gotovo tri milijarde kuna manje nego tijekom istog razdoblja prošle godine, što predstavlja smanjenje od 12,8 posto. Navedno je utjecalo i na značajan pad dobiti koja se prepolovila u istom razdoblju, odnosno kompanije su zaradile 1,77 milijardi kuna manje. Od 20 sastavnica indeksa koje su objavile rezultate, tek četiri kompanije su uspjele povećati prodaju, dok ih je samo tri povećalo dobit.

Očekivano, najveće gubitke su zabilježile vodeće turističke kompanije koje su bile posebno pogođene mjerama suzbijanja širenja zaraze. Valamar Riviera (RIVP) je u promatranom razdoblju izgubila vrtoglavih 321 milijun kuna uslijed pada prodaje za 83%, dok je Maistra (MAIS) izgubila 170 milijun kuna na sličnom padu prihoda.  Ipak, obje kompanije su naglasile da su stabilizirale poslovanje s obzirom na vrijeme pokrenute akcijske planove i mjere optimizacije poslovanja. Također, booking za 2020. pokazuje da postoji interes za dolaskom gostiju u glavnoj sezoni i posezoni pa će ulagatelji s velikim interesom pratiti te podatke.

Značajan stres u poslovanju proživljava i domaća industrija šećera koja se pored problema uzrokovanih pandemijom bori i s niskim cijenama šećera na svjetskom tržištu. Viro (VIRO), koji je zabilježio pad prodaje od 90%, tijekom svibnja je najavio moguće gašenje tvornice u Virovitici s obzirom da su nakon objedinjavanja svih hrvatskih proizvođača šećera proizvodni kapaciteti prenijeti na novoosnovano društvo Hrvatska industrija šećera pa se stoga obavlja racionalizacija poslovanja.

Pri vrhu pada prihoda od prodaje i osjetnom povećanju gubitaka nalazi se Atlantska plovidba (ATPL). Uslijed smanjenog obima svjetske trgovine, došlo je do značajnog pada vozarina brodova za suhi teret i sukladno tome su prihodi ovog brodara u prvoj polovici godine značajno smanjeni.

S druge strane, Tankerska Next Generation (TPNG) proživljava najbolje rezultate u povijesti kompanije po pitanju financijskih rezultata. Ovaj brodar usmjeren na pružanje usluga u prijevozu rafiniranih naftnih prerađevina zabilježio je rast prodaje za 7,8% i pri tome zaradio gotovo četiri puta više nego lani.

Veliku sposobnost prilagodbe poslovanja u novonastaloj situaciji pokazala je i Podravka (PODR). Na grupnoj razini kompanija je uspjela ostvariti 5 postotni rast prodaje i 15 postotni rast dobiti. Rast je zabilježila u oba segmenta, prehrani i farmaceutici.

Pozitivne trendove u poslovanju pokazao je Ericsson Nikola Tesla (ERNT) koji je ostvario 17,6% veću prodaju. Ipak smanjenje bruto marže uslijed kombinacije većih troškova radi preuzimanja odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om i neplaniranog utjecaja COVID-19 imao je učinak na dvostruko manju neto dobit društva u prvoj polovici godine.

Promatrajući poslovanje sastavnica indeksa Crobex samo u drugom tromjesečju, a koje je bilo pod najvećim utjecajem pandemije, podaci su još lošiji. Kumulativni rezultati prikazuju za petinu manje prihode i gotovo 70% manju neto dobit. U tablici u nastavku prikazano je poslovanje na pojedinačnoj razini.

image
Poslovni rezultati drugoga tromjesečja sastavnica indeksa Crobex
foto

Završetkom sezone objave poslovnih rezultata za očekivati je da će se nastaviti ljetna letargija na Zagrebačkoj burzi. Ulagateljima ostaje za pratiti makroekonomske podatke i pokušavati procjeniti mogu li se negativni trendovi promijeniti u nastavku godine. O navedenom će dobiti najsvježije informacije već sredinom jeseni kada će se saznati kako su ove kompanije poslovale u uvjetima već sada aktualne recesije.

25. travanj 2024 22:39