Hrvatska
StoryEditor

Dodijeljene nagrade Zagrebačke burze za 2021.: Spanu nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala, HT dionica godine

16. Prosinac 2021.
Dobitnici nagrada ZSEfoto ZSE

Zagrebačka burza dodijelila je deseti put zaredom nagrade u sedam kategorija: dionicu s najvećim prometom dobila je Podravka, dionica s najvećim porastom cijene pripala je Atlantskoj plovidbi kao i dionica s najvećim porastom prometa, član godine je Interkapital vrijednosni papiri, nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala pripala je Velimiru Šonji, Span je dobio nagradu za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala, a  Hrvatski Telekom dionicu godine prema izboru javnosti.

- Nagrade dodjeljujemo već desetu godinu, a ovogodišnja dodjela bila nam je jako važna jer smo u ovim nezahvalnim vremenima dodatno htjeli naglasiti pozitivne primjere s hrvatskog tržišta kapitala te ujedno obilježiti 30 godina rada Zagrebačke burze. Unatoč svemu, događalo se puno pozitivnih stvari: imali smo tri nova izdanja dionica na uređenom tržištu, još tri uvrštenja s osnove dokapitalizacije, a uvrstili smo i pet  obveznica i to svih vrsta (državne, korporativne i municipalne). Aktivno je bilo i naše Progress tržište za SME-ove, kao i Funderbeam, platforma namijenjena financiranju startupova, gdje kreiramo okruženje u kojem kompanije mogu potražiti kapital u svim fazama svog rasta i razvoja. Lani uvršteni ETF-ovi ostvarili su odličan promet, a realizirali smo i 10-ak posto više seminara naše Akademije. Indeksi su se sjajno oporavili, a trgovinska statistika pokazuje da je na tržištu bilo prilično živo te da interes investitora nije izostao. Navršavamo šest godina otkako smo vlasnici Ljubljanske burze, a nedavno smo dodatno povećali svoj udio i u Makedonskoj burzi. Kad podvučemo crtu, možemo reći da je 2021. godina za Zagrebačku burzu bila vrlo uspješna – izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Jedna od dobitnica nagrade, IT tvrtka Span u rujnu ove godine ponudila je dionice na burzi, a što to znači za razvoj tržišta kapitala pojasnila je Tajana Barbić, ravnateljica Ekonomskog instituta.

- Nagrada ZSE za doprinos razvoju tržišta kapitala otišla je potpuno zasluženo u ruke Spana. Nakon školski odrađene javne ponude dionica, dionica Spana se već u studenom uvrstila na peto mjesto po prometu na ZSE. Dionica Spana je već ostvarila očekivanja vezana uz oživljavanje trgovanja i ulagačkih prilika. Institucionalni ulagači svakako su prepoznali potencijal ove dionice, ali bilo bi poželjno kad bi to učinili i mali ulagači, koji tradicionalno nisu zainteresirani za ulaganja na tržištu kapitala. Najveći doprinos Spana je pružanje pozitivnog primjera ostalim kompanijama iz tehnološkog sektora, koje su u primjerenoj fazi životnog ciklusa. Nadajmo se da će takve kompanije slijediti Span i ponuditi svoje dionice te si osigurati financiranje na domaćem tržištu kapitala. Takav razvoj događaja povoljan je za kompanije, domaće tržište kapitala te ulagače kojima se omogućuje ulaganje u takozvane growth dionice koje karakterizira veliki broj poslovnih mogućnosti i prilika za rast po većim stopama u odnosu na tržište.

U okviru dodjele Nagrada Zagrebačke burze dodijeljena je i PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti koju je dobila INA.  

18. travanj 2024 13:42