Hrvatska
StoryEditor

Dok Europa drhti zbog nestašice plina, naši nadležni tvrde da ‘nema zime‘

29. Rujan 2021.

Dok strani mediji panično upozoravaju na to da zalihe plina u Europi nisu na lanjskim razinama i k tome je u utorak, prvi put u povijesti, cijena na specijaliziranoj burzi premašila tisuću dolara za tisuću kubika plina, u Hrvatskoj je (navodno) sve pod kontrolom. Skladišta su pristojno popunjena, i to još po cijenama ugovorenima u prvoj polovini godine.

Dok mi iz Lidera, ponukani analizama stranih poslovnih medija i zabrinutih hrvatskih poduzetnika kojima je na plećima velik energetski udar, šaljemo uznemirene upite hoće li biti dovoljno plina za hrvatsku industriju u skorašnjemu zimskom razdoblju, od mjerodavnih institucija dolaze signali da u Hrvatskoj 'nema zime'.

Stanje s hrvatskim zalihama plina nije zabrinjavajuće, navode iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR). U Podzemnom skladištu plina kažu pak da je popunjenost PSP-a Okoli na oko 88 posto od ugovorenoga kapaciteta i da ciklus utiskivanja, koji je počeo 3. travnja, i dalje traje.

– U slučaju dobrih meteoroloških uvjeta razdoblje utiskivanja može se produljiti i nakon 1. listopada da bi se ostvarila potpuna popunjenost, koja je 2020. iznosila 95,84 posto – napominju u Ministarstvu i dodaju da je iz posljednjih podataka objavljenih na internetskom portalu Gas Infrastructure Europe (GIE) vidljivo da je većina velikih europskih skladišta popunjena otprilike 80 posto. Primjerice, popunjenost skladišta u Mađarskoj, čiji je kapacitet trinaesterostruko veći od hrvatskoga, jest 82 posto, a talijanskih, čiji je kapacitet čak 40 puta veći od hrvatskoga, 85 posto. 

Prema onome što kažu u Ministarstvu gospodarstva, vlastita je proizvodnja plina u Hrvatskoj 2020. i dalje bila veća od ukupne potrošnje kućanstava, a dobavni putovi diverzificirani su stavljanjem u funkciju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na Krku, čime je omogućen pristup proizvodnim poljima plina iz svih krajeva svijeta.

Iz HEP grupe također dolazi dobra vijest da trenutačne cijene plina na europskim tržištima ne bi trebale previše utjecati na cijene plina koje će oni isporučiti u ovoj ogrjevnoj sezoni jer su nabavu plina većinom ugovorili u prvoj polovini godine.

– Hrvatska ove godine u zimskom razdoblju ne mora strahovati za svoju opskrbu prirodnim plinom. Posebice se to odnosi na potrošnju kategorije građanstva, a ni industrija neće imati problema s opskrbom. Hrvatsko skladište na službenoj je, vrlo visokoj, popunjenosti od 88 posto. S druge nam strane optimizam kad je riječ o sigurnosti opskrbe daje i dugoočekivani i željeni LNG projekt na Krku, koji je, među ostalim, sagrađen kao backup hrvatskome plinskom energetskom sustavu – potvrđuje i izvršni direktor za energetiku u Turbomehanici Igor Grozdanić da bauk nestašice i redukcija ne bi trebali u našu 'butigu' kada dođu zimski dani.

Više o tome kakva je situacija s prirodnim plinom u Hrvatskoj uoči nove ogrjevne sezone čitajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

25. travanj 2024 00:51