Hrvatska
StoryEditor

Dopunjen program HAMAG-BICRO-a za daljnje kreditiranje poduzetnika

18. Lipanj 2020.

Vlada je u četvrtak dopunila programe "COVID-19 zajam za obrtna sredstva" i "ESIF jamstva" HAMAG-BICRO-a, a kako je ustvrdio predsjednik Vlade Andrej Plenković, to će omogućiti daljnje kreditiranje hrvatskih poduzetnika.

Plenković je uvodno na sjednici Vlade rekao da su "Covid zajmovi" vrlo dobro korišteni te da je do sada stiglo 5.128 zahtjeva od 900 poduzetnika, a ti zahtjevi ukupno su vrijedni 343 milijuna kuna.

- To je još jedna od naših važnih mjera koja omogućuje zadržavanje radnih mjesta - rekao je Plenković, istaknuvši da će dopuna programa omogućiti daljnje kreditiranje hrvatskih poduzetnika.

Mogućnost dodjele potpora i onima koji su iskoristili postojeće limite potpora malih vrijednosti

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat podsjetio je da je Vlada u ožujku usvojila izmjene programa "ESIF mikro i mali zajmovi" i "ESIF jamstva" HAMAG-BICRO-a, dok je 2. travnja donijeta odluka o usvajanju programa "Covid-19 zajam za obrtna sredstva".

Kako bi omogućila državama članicama da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi pomoći gospodarstvu uslijed pandemije Covid-19, Europska komisija je usvojila dokument pod nazivom Komunikacija Privremeni okvir, navodi Horvat.

Temeljem Privremenog okvira, pojašnjava Horvat, HAMAG-BICRO je izradio program potpora koji je Komisija odobrila 12. svibnja, a kojim se odobravaju potpore u obliku zajmova u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, te potpore u obliku jamstava od 420 milijuna kuna, a koji će se primjenjivati zaključno do 31. prosinca ove godine. 

Konkretno, državama članicama EU-a omogućava se dodjela državnih potpora mikro, malim i srednjim poduzetnicima za financiranje hitnih potreba za likvidnošću uzrokovanih pandemijom Covid-19 iz Privremenog okvira, do 800 tisuća eura za "Covid-19 zajam za obrtna sredstva". Također, navodi Horvat, omogućuje se do milijun eura za "ESIF jamstva", kao i kombinacija mjera potpora iz Privremenog okvira s potporama male vrijednosti (de minimis potporama) za financiranje hitnih potreba za likvidnošću.

- Na taj način otvara se mogućnost dodjele potpora i onim poduzetnicima koji su iskoristili postojeće limite "de minimis" potpora do 200 tisuća eura u posljednje tri godine - rekao je Horvat.

13. travanj 2024 14:05