Hrvatska
StoryEditor

Državni inspektorat, zbog 300 odrađenih sati poznate pedijatrice, podnio optužni prijedlog protiv Opće bolnice Pula 

01. Listopad 2019.

Početkom rujna svi mediji u Hrvatskoj raspisali su se o pulskoj pedijatrici neonatologije koja, kako je i sama potvrdila, u mjesec dana odradi 11 smjena po 24 sata. Nekima je fokus bio na njenoj plaći od približno 40 tisuća kuna, koja je u svakom slučaju zaslužena, dok je drugima, što je i bit ove priče, ova epizoda iz Pule pokazala u kakvom se kolapsu nalazi hrvatsko zdravstvo. Naime, spomenuta doktorica radi ovakve neljudske smjene jer jednostavno nema tko drugi.

- Istina je da radim najmanje za dvoje ljudi. Da mene nema, ne znam tko bi radio. Bolnica nema ljudi, ustanova bi bila u još većim problemima. Ginekologija ne bi normalno funkcionirala, a žene bi se na porođaje slale u Rijeku. Prisutna sam na svim porodima -  rekla je tada doktorica za Glas Istre.

Ovaj slučaj doveo je do toga da je Opća bolnica Pula prijavljena Državnom inspektoratu jer je doktorica radila i više od 300 sati mjesečno, što se naravno kosi sa Zakonom o radu koji kaže kako puno radno vrijeme radnika ne može biti duže od četrdeset sati tjedno, s prekovremenima pedeset sati tjedno, što znači da u mjesec dana radnik može sakupiti 160 ili 200 sati, nikako 300 kao naša doktorica iz Pule.

Kao što smo rekli, zbog ovog slučaja Državni inspektorat je 23. rujna obavio inspekcijski nadzor poslodavca, tj. Opće bolnice Pula. Utvrđene su povrede propisa koje se odnose na odredbe Zakona o radu u području radnog vremena radnika te su tim povodom poduzete zakonom propisane mjere. Protiv predmetnog poslodavca i odgovorne osobe, odnosno protiv Opće bolnice Pula i ravnatelja bolnice podnesen je optužni prijedlog.

I dok ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljuje novi udar na građane kako bi se zdravstveni sustav održao, ova situacija pokazuje kako je bolnica primorana svjesno kršiti Zakon. A ovaj problem trenutno pritišće samo jedna ramena - ona od pedijatrice koja je već trebala biti u mirovini, jer, ponovimo – nema tko raditi! 

Upit smo poslali i Općoj bolnici u Puli, a oni su samo kratko komentirali kako je postupak inspekcijskog nadzora još u tijeku te da će po njegovom okončanju izvijestiti javnost o rezultatima.

19. travanj 2024 19:43