Hrvatska
StoryEditor

Državni tajnik Uhlir otkriva planira li se zaštititi unajmljivače od sve viših cijena najma

10. Rujan 2019.

Hoće li Hrvatska potražiti uzor u Njemačkoj i ograničiti visinu cijene najma? Čini se da ne.

Nedavno su iz Berlina posredstvom raznih medija doputovale vijesti o planu gradskih vlasti da se mjesečna najamnina ograniči na 7,97 eura po četvornom metru stana. Kao i uvijek, otvorilo se pitanje hoće li i naše vlasti posegnuti za sličnim rješenjem, a danas smo dobili i odgovor.

Državna tijela ne planiraju uspostaviti mehanizme ograničenja cijena najma kojima bi izravno zaštitili unajmljivače od nabujalih cijena na tržištu nekretnina, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, u utorak u prostorijama APN-a.

– Ograničavanje cijena nije dobra ideja. Ovo što se spominje u Berlinu treba vidjeti na koji se to način izvodi. Nijemci su uveli zakonsko ograničavanje već prije tri, četiri godine i sada su analize pokazale da to baš nije sretno rješenje. U starim zemljama članicama EU su iznajmljivači veliki, bave se tim poslom profesionalno, imaju nekoliko zgrada ili kvartova grada koje iznajmljuju i sada ako država stavi limit za visinu najamnine, a gdje su onda ulaganja tih investitora u svoje nekretnine? Oni će naći drugi put da naplate ono što su uložili. To se i događa – rekao je Uhlir navodeći da se i druge zemlje te pogotovo turistički gradovi bore sa sličnim problemima.

Povoljnim prilikama u gospodarstvu i turizmu raste naglo i potreba za stanovima pa se onda često stanovi koriste u turističke svrhe i diže se cijena tim stanovima upravo zato što ih se više isplati rentati s kratkoročnim najmom nego ih koristiti za stanovanje. Uhlir je uputio na model koji koriste New York, Barcelona, Rejkjavik. Oni su ograničili broj stanova koji se mogu iznajmljivati kao turistički apartmani.

Tako, na primjer Barcelona, ima 1,6 milijuna stanovnika i maksimalan broj turističkih apartmana je fiksno određen i ne smije prijeći brojku od 9.600.

U usporedbi s time zaista zaprepašćujuće izgleda podatak da grad Split koji je, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, imao 178.192 stanovnika raspolaže s 8.600 turističkih apartmana. Još je frapantnije da Dubrovnik turistima u najam nudi 6.000 apartmana, a 40-orostruko je manji od Barcelone.

Uhlir ističe da postoji čitav niz problema koji se javlja sa stanovanjem u cijelom svijetu, ne samo kod nas, ali zasad se, kaže, nije pronašla jedna metoda koja može zaustaviti rast cijena.

– Čim raste gospodarstvo, rastu cijene nekretnina. U različitim zemljama, pojavile su se i različite metode. Zasad ne postoji jedinstveni recept. Ključ je u suradnji više tijela, više resora. Split je podigao cijenu paušala pa na taj način pokušava ograničiti pretvaranje stanova u apartmane. Naravno, to je onda nepopularno prema onim građanima koji se bave iznajmljivanjem, ali eto, s jedne strane uvijek netko mora biti zakinut kada se radi o takvim mjerama – zaključio je Uhlir.

Lider je nedavno objavio anketu u kojoj je pitao čitatelje treba li ograničiti cijene najma stanova po uzoru na berlinski model, a sad ćemo je ponoviti. Treba li se vlada uplesti i postaviti mehanizme zaštite unajmljivača ili je u redu ostaviti tržištu da samo izregulira cijene najma ili bi ipak trebalo potražiti uzore u ‘njemačkoj mjeri’?

24. travanj 2024 08:33