Hrvatska
StoryEditor

Dubravka Šuica: Male i srednje investicije su pokretači europskog gospodarstva, a Hrvatska je puna uspješnih primjera

26. Listopad 2021.
LIDER INVEST 2021. završna manifestacija, Dubravka Šuicafoto Ratko Mavar

Lider invest, izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u organizaciji poslovnog tjednika Lider provodi se šestu godinu zaredom, a nastavit će se i 2022. Nominacije investicija trajale su do početka rujna i tijekom tog razdoblja održali su se investicijski forumi u Splitu, Varaždinu, Rijeci i Osijeku.

Misija projekta jest prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače.

Manifestacija Lider Invest postala je prestižna nagrada i mogli bi reći da je pustila korijenje, rekao je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović u uvodu završne konferencije Lider Invest koja se održava u Zagrebu, u hotelu Westin.

– Od 2006. do danas dodijelili smo 57 nagrada i možemo reći da niti jedna od tih investicija nije bila promašena niti su tvrtke koje su ulagale u te investicije propale, stoga investirati se isplati – naglasio je Šajatović u uvodu predstavljajući Invest okupljenima.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju rekla je da Europska unija podupire ovakve projekte kojima je cilj promocija malog i srednjeg poduzetništva ali i velikih investicija.

– Male i srednje investicije su pokretači europskog gospodarstva, rekla je Šuica i dodala kako se ponekad zbog stalnih izazova čini drugačije, ali da je Hrvatska puna uspješnih primjera koji mogu biti uzori i europskim i svjetskim tvrtkama.

Šuica je nastavila da se mora gledati prema budućim izazovima i prilagođavati se istima, a prvi izazov koji je pred nama je uvođenje eura.

– Kako bi ostvarili taj cilj potreban nam je uravnotežen proračun, kao i dobar javni dug i javne financije – dodala je Šuica.

Osvrnula se i na 880 milijardi koje su Hrvatskoj na raspolaganju za koje je rekla kako su ta sredstva 'ulaganje u budućnost iduće generacije'.

– To su velike prilike za hrvatsko gospodarstvo, a dodatnim ulaganjima od 6,4 milijarde iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te prilike će se i povećati. Nama u Hrvatskoj je cilj ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju kao i modernizirati energetsku infrastrukturu za što je pripremljeno 658 milijuna eura, dok je za poticanje zelenog gospodarstva izdvojeno 542 milijuna eura – rekla je Šuica.

Zaključila je kako EU želi poticati ovakve projekte koji potiču dodatnu vrijednost, te se osvrnula na novu dugoročnu viziju EU za ruralna područja koja nude veliki potencijal, jer se čak 80 posto EU teritorija smatra ruralnim područjima dok na tim područjima živi samo jedna trećina stanovništva, što otvara veliki potencijal.

23. travanj 2024 17:10