Hrvatska
StoryEditor

Dužnosnici sve češće krše zakon, dvostruko je više prekršitelja!

03. Studeni 2019.
Nataša Novakovićfoto Dražen Lapić

Čini se da Zakon o sprječavanju sukoba interesa, u dijelu koji se tiče zabrane obnašanja dvojne funkcije u javnom i privatnom sektoru, zapravo potiče tu praksu umjesto da je suzbija. Prema podacima Povjerenstva za sukob interesa, prije dvije godine bilo je utvrđeno devet predmeta u kojima su dužnosnici upravljali tvrtkama, a samo dva vlasničke povezanosti.

Ukupne izrečene novčane kazne za prekršitelje iznosile su 32 tisuće kuna. Prošle godine njihov se broj gotovo udvostručio, a ove godine zabilježeno je čak 26 slučajeva članstava dužnosnika u upravnim tijelima te 17 u vlasničkim udjelima. Ukupne izrečene kazne iznosile su 88 tisuća kuna. Tako je jednom načelniku općine izrečena kazna od dvije tisuće kuna i omogućena mu je otplata na pet rata u iznosu od 400 kuna, što je, očito, prihvatljiviji trošak od mijenjanja podataka u Sudskom registru.

No u Povjerenstvu ne smatraju da su kazne premale.

– Visina izrečene sankcije nije presudan faktor koji utječe na postupanje dužnosnika. Sjednice Povjerenstva su javne i mediji vrlo često prenose donesene odluke, što također utječe na postupanje dužnosnika, ali i na birače. Ocijenili smo da obveza prijenosa upravljačkih prava na povjerenika u praksi ne postiže svoj cilj i stoga smo predložili da novi zakon ne bi trebao sadržavati tu obvezu – istkanula je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva. 

23. travanj 2024 09:37