11. kolovoz 2020.

DZS: Proizvođačke cijene u industriji za 4 posto niže na godišnjoj razini

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su bile za 4 posto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine, no i za 0,7 posto više nego u lipnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Po podacima DZS-a, srpanjske proizvođačke cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini niže su za 0,2 posto, a u odnosu na lanjski srpanj manje su za 0,1 posto.

U srpnju su, u odnosu na lipanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu za industriju ukupno  više za 0,7 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 2,7 posto. Na inozemnom su tržištu, proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini više  za 0,6 posto, a na godišnjoj niže za 5,5 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju ove godine u odnosu na lipanj proizvođačke cijene porasle su u energiji za  4,5 posto, a pale u intermedijarnim proizvodima 0,5 posto te u kapitalnim proizvodima, trajnim proizvodima za široku potrošnju i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za po 0,1 posto. 

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju ove godine porasle su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, a pale su cijene energije za 17,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle 0,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale 2,4 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale su stabilnost.

Na godišnjoj su razini za 0,7 posto porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji a za 0,6 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša. Pale su u rudarstvu i vađenju za 10,3 posto te u  prerađivačkoj industriji za 4,3 posto.