29. lipanj 2021.

EBRD gotovo udvostručio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2021.

rast stipendija novci

   

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine za šest posto, prognozirala je u utorak Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), gotovo udvostručivši procjenu u očekivanju procjepljivanja građana protiv covida 19 i oporavka turizma.

U listopadu prošle godine EBRD je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 3,5 posto.

U pandemijskoj 2020. godini hrvatski BDP pao je 8,4 posto, neznatno blaže no što je banka bila procijenila prošle jeseni.

Nove prognoze pokazuju da će do kraja ove godine gospodarstvo biti na gubitku za 2,9 posto u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, izračunala je banka. 

U 2022. rast aktivnosti bi trebao usporiti na 4,5 posto.

Turizam i europski fond

Pandemija covida-19 prouzročila je značajnu štetu u hrvatskom gospodarstvu u 2020., a ključni kanal poremećaja bio je turizam koji u normalnim okolnostima čini oko petine BDP-a.

U prvom tromjesečju gospodarstvo se približilo pretpandemijskoj razini zahvaljujući "robusnom" robnom izvozu, ulaganjima u građevinskom sektoru i djelomičnom oporavku osobne potrošnje.

Aktivnosti će vjerojatno snažno rasti i u preostalim ovogodišnjim tromjesečjima paralelno procjepljivanju građana protiv covida-19 i oporavku turizma, prognozira EBRD.

Dosegnu li prihodi u turizmu 70 posto razine iz 2019. godine, BDP bi ove godine mogao porasti šest posto, tumači EBRD pretpostavke na kojima temelji ovogodišnju prognozu.

U 2022. novac iz europskog fonda za oporavak od pandemije i obnova od potresa potaknut će ulaganja, pa bi gospodarstvo, uz dodatnu potporu pojačane osobne potrošnje i oporavka turizma, trebalo porasti snažnih oko 4,5 posto.

Glavna prijetnja oporavku i dalje je pandemija, budući da bi novi sojevi i nedovoljna procijepljenost mogli pokrenuti nove valove zaraze, upozorava banka.

Procjepljivanje i delta

EBRD je znatno povisio i procjenu ovogodišnjeg rasta regije Europe i Baltika, u koju svrstava i Hrvatsku, za 1,3 postotna boda, na 4,8 posto.

Sličnu stopu rasta očekuje i u 2022., ističući da prognoze odražavaju snažnu potrošnju kućanstava i ulaganja, uz dodatnu potporu novca iz europskog fonda za oporavak.

U cijeloj regiji u kojoj EBRD posluje aktivnosti bi ove godine trebale porasti 4,2 posto, čime je prognoza od prošle jeseni podignuta za 0,6 postotnih bodova.

U 2022. aktivnosti bi trebale blago usporiti, na 3,9 posto.

Optimizam uz ogradu

Ubrzano procjepljivanje protiv covida-19 i poboljšanje zdravstvene situacije omogućili su postupno ukidanje mjera fizičkog razmaka i ostalih ograničenja, pa su se gospodarske aktivnosti ponovo pokrenule, konstatira EBRD.

Industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji u velikoj su se mjeri oporavili a prosječna mobilnost ljudi u regijama u kojima EBRD posluje većinom se vratila na pretpandmijsku razinu.

Izgledi za međunarodni turizam još su uvijek krajnje neizvjesni zbog ograničenja putovanja, te gospodarstva ovisna o turizmu, uključujući Hrvatsku, Gruziju, Egipat i Tunis, još uvijek trpe teške posljedice, ističe EBRD.

- Izmijenjene prognoze ulijevaju optimizam, ali delta varijanta covida 19 još uvijek stvara ogromnu neizvjesnost - zaključuje glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorcik, posebno u zemljama u kojima procjepljivanje sporije napreduje i onima ovisnima o turizmu, dodaje.