15. ožujak 2021.

EBRD u suradnji s OIEH financira dvije studije za integraciju obnovljivih izvora u elektroenergetski sustav

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s Obnovljivim izvorima energije Hrvatske (OIEH) financira izradu dvije studije koje će postati temelj ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije i njihovu integraciju u elektroenergetski sustav. Time će pružiti značajnu potporu ostvarivanju ciljeva utvrđenih Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu.

Ono što Hrvatskoj treba, a do sada nije imala, bit će napravljeno kroz studije 'Analiza ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj', koju će zajednički raditi Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), te 'Vodič za razvoj i implementaciju projekata obnovljivih izvora energije u RH' koji izrađuje tvrtka EnergoVizija u suradnji s dodatnim timom OIE stručnjaka iz privatnog sektora. navodi se u priopćenju.

'Analiza ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj' donijet će pregled trenutnog stanja prijenosnog i distribucijskog sustava električne energije u RH te predložiti mjere koje bi mogle olakšati integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije u sustav. Mjere će se temeljiti na analizi postojećih procesa priključenja koja provode Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) te će biti u skladu sa suvremenim praksama drugih zemalja EU, uz prilagodbu stanju u Hrvatskoj. Na izradi ove studije zajednički će raditi FER i EIHP, dvije vodeće institucije u području elektroenergetike u široj regiji, prepoznatljive po mnogobrojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim projektima.  

- Uvijek smo spremni činiti promjene, ne samo lokalno, nego i u svojem okruženju. U ovom slučaju riječ je o studiji koja se bavi problematikom tranzicije elektroenergetskog sustava i s time povezanim izazovima prihvata velikoga broja novih proizvodnih postrojenja. Naši istraživači nalaze se među najutjecajnijim svjetskim znanstvenicima u području elektroenergetike, čemu dodatno idu u prilog brojni kompetitivni projekti koje FER provodi iz tog područja. Sinergijski efekt, koji u ovom slučaju postižemo u partnerstvu s EIHP-om, posebno nas veseli. Vjerujemo da je to vrijedna prilika u pronalaženju rješenja za buduće izazove koji nas očekuju u globalnoj ekonomiji - rekao je prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je svjestan vodeće znanstvene i obrazovne uloge FER-a u području elektrotehnike i računarstva, ali i zadaće koja iz toga proizlazi.

Energetski institut Hrvoje Požar dugo se i intenzivno bavi problematikom integracije OIE u elektroenergetski sustav, još od 1998. godine kad je Vlada RH pokrenula, a EIHP vodio izradu nacionalnih energetskih programa korištenja OIE u Hrvatskoj.

- Inicijativa koju je pokrenuo OIEH, a prepoznao EBRD, odličan je primjer zajedničkog pristupa pronalaženju rješenja u kojem će investitori, operatori, konzultanti i akademska zajednica raditi na zajedničkom prijedlogu poboljšanja integracije OIE u Hrvatskoj. Uvjereni smo da će takav sinergijski pristup uključenjem svih dionika ovog procesa doprinijeti bržoj i učinkovitijoj provedbi Energetske strategije koja nam je jasno zacrtala put u energetski obnovljivu budućnost - istaknuo je o izradi studije ravnatelj EIHP- a Dražen Jakšić.

'Vodič za razvoj i implementaciju projekata OIE u Republici Hrvatskoj' odgovorit će na sva pitanja što ih postavljaju oni koji žele ulagati u obnovljive izvore energije, ističe se u priopćenju, i bit će praktičan vodič kroz korake koje je potrebno proći u područjima zakonodavstva, zaštite okoliša, dobivanja dozvola, financiranja, premijskog sustava poticanja, načina rada tržišta električne energije. Uz to, predložit će i mjere kojima bi se ubrzao i olakšao razvoj OIE projekata u Hrvatskoj. Izvođač studije je EnergoVizija d.o.o. koja je za ovaj projekt angažirala i dodatne OIE stručnjake iz privatnog sektora.

- Svi oni već godinama prolaze kroz sve faze razvoja i realizacije OIE projekata i dobro znaju sve korake koje je potrebno proći, kao i prepreke koje im otežavaju put. Svatko iz svog područja profesionalnog djelovanja ima dragocjeno znanje i iskustvo nužno za izradu ovakvog vodičaističe Kamilo Vrana iz EnergoVizije, temeljeći svoj rad na bogatom međunarodnom iskustvu u upravljanju kapitalnim investicijskim projektima u sektoru energetike.  

- Vjerujemo da imamo značajan potencijal glede financiranja projekata koji će se provoditi u okviru novog hrvatskog mehanizma potpore obnovljivim izvorima. Klijenti EBRD-a koristit će se našim iskustvom i znanjem o strukturiranju financiranja projekata u okviru sličnih shema potpore u drugim zemljama. Uz financiranje, posvećeni smo i pružanju tehničke pomoći Vladi RH i sektoru u cjelini. Savjetodavni projekti koje smo pokrenuli zajedno s OIEH-om imaju velik značaj za Hrvatski OIE sektor, a upravo to što možemo podržati ovakve projekte nas jasno razlikuje od ostalih financijskih institucija. Ovakav holistički pristup sektoru, kombinirajući financiranje i savjetodavnu podršku, čini EBRD pouzdanim partnerom kako za privatni tako i za javni sektor u Hrvatskoj, kao i drugim tržištima na kojima poslujemo - rekla je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, koja podršku ulaganja u obnovljive izvore energije u našoj zemlji ocjenjuje prioritetom koji je u skladu s dokumentom EBRD-a 'Pristup tranziciji prema zelenom gospodarstvu 2021.-25.'.

Korisnik EBRD sredstava za ove projekte je OIEH.

- Sektor OIE u Hrvatskoj prolazi kroz stalni proces promjena, prilagodbi i unaprjeđenja, a razvoj tehnologije, znanja, iskustava i ciljeva dekarbonizacije potiče na promjene sve dionike energetskog sektora. Sve veći interes za ulaganje u OIE postavlja nove izazove i ključno je da im pristupamo zajednički. To nam je bio cilj i kod okupljanja stručnjaka za izradu studija “Analiza ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj“ i “Vodič za razvoj i implementaciju projekata OIE u Republici Hrvatskoj”. Nikad do sada u Hrvatskoj ovakve studije nisu objavljene. Stoga zahvaljujemo EBRD-u što je prepoznao važnost njihovog financiranja te vodećim hrvatskim stručnjacima koji su se odazvali inicijativi OIEH. Proaktivnost nas vodi putem zajedničkog napretka! - istaknula je direktorica OEIH-a, Maja Pokrovac.