Hrvatska
StoryEditor

EBRD uložio devet milijuna eura u obveznice Erste banke

05. Veljača 2021.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je devet milijuna eura u obveznice Erste&Steiermaerkische banke, hrvatske podružnice austrijske Erste Group Bank AG, izvijestili su u petak iz EBRD-a.

Obveznice su izdane u ukupnom iznosu od 45 milijuna eura i uvrštene na Zagrebačkoj burzi, a uglavnom su plasirane lokalnim institucionalnim ulagačima, kažu iz EBRD-a.

- Ovo je prva investicija EBRD-a u obveznice podložne EU regulativi o Minimalnom zahtjevu za regulatorni kapital i podložne obveze (MREL) u Hrvatskoj. Ovo su također i prve takve obveznice izdane od strane hrvatske financijske institucije od početka primjene EU okvira za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicijskih društava (BRRD) i MREL smjernica u Hrvatskoj - naveli su u priopćenju.

Prema navedenoj MREL regulativi, dodaju iz EBRD-a, banke su obvezne ispuniti ciljani minimalni iznos regulatornoga kapitala i podložnih obveza koji osigurava sposobnost kreditne institucije da apsorbira odgovarajući iznos eventualnih gubitaka i da po potrebi bude dokapitalizirana dostatnim iznosom, kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja institucije tijekom i nakon razdoblja krize. MREL regulativa predstavlja jedan od ključnih alata za uspješniju sanaciju banaka.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem Erste banci će omogućiti regulatorno usklađivanje, diversifikaciju izvora financiranja i veću otpornost na krize. Izdavanje obveznica također će doprinijeti razvoju lokalnog tržišta kapitala u Hrvatskoj i poticanju zelenih i održivih investicija, što predstavlja dva ključna cilja EBRD-a u Hrvatskoj, rekli su iz europske razvojne banke.

Napomenuli su i da je ovo prvi put da će obveznica koju je izdala hrvatska banka usvojiti kriterije prihvatljivosti za zelenu ekonomiju (GET), s tim da će većina EBRD-ovog ulaganja biti usmjerena prema projektima koji ispunjavaju zelene kriterije - uglavnom obnovljive izvore energije i certificiranu zelenu gradnju.

Ukupno je EBRD do danas u 226 projekata uložio više od 3,97 milijardi eura u Hrvatsku, naveli su iz banke.

16. travanj 2024 13:34