19. ožujak 2020.

ECB zbog pandemije najavio izvanredan paket pomoći od 750 milijardi eura

Europska središnja banka ECB   

Europska središnja banka (ECB) najavila je izvanredni program kupnje obveznice u vrijednosti 750 milijarda eura u nastojanju da pomogne gospodarstvima da prebrode financijsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, objavljeno je noću na četvrtak, a mjere su pozdravile Njemačka i Francuska.   

'Izvanredni pandemijski program otkupa' kako je ta europska institucija nazvala program, uključivat će kupnju obveznica javnog i privatnog sektora, stoji u priopćenju ECB-a. 

- Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne akcije. Nema granica našoj predanosti euru. Odlučni smo koristiti puni potencijal naših alata u okviru našeg mandata -  napisala je na Twitteru predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Odluka o otkupu obveznica dogovorena je telefonskim razgovorom članova Odbora ECB-a u srijedu navečer kao odgovor na kritike da središnja ECB nije pripremila dovoljno mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa. 

Odluku ECB-a odmah su pozdravili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier. 

- Puna potpora izvanrednim mjerama koje je večeras donio ECB - rekao je Macron i dodao da je sada  europskim državama da se uključe i pojačaju intervencije u proračun kako bi pokazale veću financijsku solidarnost.

Monetarni poticaj trebao bi pokazati da je Europa odlučna prevladati krizu izazvanu koronavirusom, rekao je Altmaier. 

- Nadam se da će te mjere također jasno pokazati burzama, tržištima danas da će Europa štititi svoje interese i da je Europa odlučna prevladati ovu krizu - rekao je Altmaier za Deutschlandfunk radio. 

ECB-ov program otkupa dionica unio tračak nade na europske burze

Europski burzovni indeksi u četvrtak prijepodne su porasli, odmaknuvši se od najnižih razina u zadnjih 7 godina, nakon što je Europska središnja banka (ECB) pokrenula program izvanredne kupnje obveznica u vrijednosti 750 milijardi eura, unijevši tračak svjetla u zdravstvenu krizu koja potresa europski kontinent.

Nakon vrlo volatilnog kretanja paneuropskog Stoxx 600 indeksa dan ranije, jutros oko 9,30 sati bio je u plusu 1,55 posto, 'odlijepivši' se od najniže razine u sedam godina. 

Istodobno, londonski Ftse indeks ojačao je 1,55 posto, na 5.159 bodova, frankfurtski DAX za 1,63 posto, na 8.579 bodova, a pariški CAC za 3,54 posto, na 3.887 bodova.

Europska središnja baka noćas je najavila novi 'izvanredni pandemijski program kupnje' obveznica vrijednih 750 milijardi dolara kako bi pomogla europskom gospodarstvu.

- ECB će osigurati da svi gospodarski sektori ostvare koristi od poboljšanih financijskih uvjeta koji će im omogućiti da apsorbiraju taj šok. To se jednako odnosi na obitelji, kompanije, banke i vlade. Upravni odbor učinit će sve što je nužno unutar svog mandata - stoji u priopćenju ECB-a.

I japanska središnja banka pokrenula je kupnju japanskih državnih obveznica u iznosu od 9,2 milijarde dolara. Australska središnja banka jutros je, po drugi put u mjesec dana, srezala ključne kamate, i to na rekordno niskih 0,25 posto te najavila otkup državnih obveznica.

Dosada je potvrđeno više od 218.000 slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu te najmanje 8.800 umrlih, posljednji su podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

I dok je većina dioničkih sektora na europskim burzama u plusu, pri čemu najviše bankarski i naftni, dionice putničkih i turističkih kompanija ponovno su u minusu, u prosjeku za 3 posto, jer investitore brine da će cijeli sektor potpuno kolabirati. 

Njemačka Lufthansa objavila je danas da zrakoplovna industrija možda neće uspjeti preživjeti bez državne pomoći ako će pandemija koronavirusa potrajati dulje vrijeme.

Ranije, na azijskim burzama investitori nisu bili impresionirati tim mjerama, pa su burzovni indeksi ponovno zaronili u negativno područje jer se ulagači plaše recesije, s obzirom da su mnogi sektori u najvećim svjetskim gospodarstvima paralizirani zbog strogih mjera u borbi protiv koronavirusa.

Tokijski Nikkei potonuo je danas 1,04 posto, na 16.552 boda.