Hrvatska
StoryEditor

EIB će podržati provedbu Zelenog dogovora Europske unije u Hrvatskoj

20. Listopad 2021.
Eu green deal

Europska investicijska banka (EIB) podržat će Hrvatsku u klimatskim ambicijama Europske unije te će povećati financijsku i savjetodavnu podršku u pripremi projekata koje otvara Zeleni dogovor Europske unije (Green Deal).

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska predstavila je dostupne mehanizme potpora EIB-a tijekom konferencije EU Green Deal koju su u Zagrebu organizirali EIB, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Jutarnji list i Hanza Media.

EIB je spremna povećati svoje kreditne aktivnosti u Hrvatskoj i podržati digitalizaciju, inovacije, e-mobilnost, energetsku učinkovitost, ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama te razvoj održive infrastrukture, kao i pružiti potporu Hrvatskoj u rješavanju potencijalnih nedostataka u financiranju tijekom provedbe Zelenog dogovora EU.

Zeleni dogovor EU-a omogućit će državama članicama EU-a da se transformiraju u moderno gospodarstvo koje je učinkovito s resursima i konkurentno, te će osigurati da do 2050. nema neto emisija stakleničkih plinova. Također, Zeleni dogovor će omogućiti gospodarski rast odvojen od korištenja resursa, te pravednu i poštenu tranziciju za sve regije EU-a , osobito regije koje su trenutno jako ovisne o fosilnim gorivima, poput Istre ili Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj.

- Zeleni dogovor EU-a povijesna je prilika za Hrvatsku da ubrza oporavak od COVID-19, privuče investicije u sve ključne sektore nacionalnog gospodarstva te da ubrza njegov razvoj i rast. Također će potaknuti otvaranje radnih mjesta i ponuditi bolju budućnost građanima i poduzećima. Zeleni dogovor uvodi značajan paket potpora za transformaciju EU u ugljično neutralno, zeleno, digitalno i inovativno gospodarstvo. EIB je spreman pružiti financijsku i tehničku savjetodavnu podršku kako bi se osiguralo da Hrvatska može pridonijeti i imati koristi od Zelenog dogovora. Spremni smo osigurati financije kao i ponuditi tehničku pomoć javnom i privatnom sektoru za pripremu projekata – rekla je Potpredsjednica EIB-a, Teresa Czerwińska.

Izaslanstvo EIB-a na konferenciji je predstavilo mogućnosti ulaganja koje proizlaze iz Zelenog dogovora EU-a,a te mogućnosti se broje u milijardama, te su predstavili opsežan pregled dostupnih mogućnosti financiranja, uključujući širok raspon novih proizvoda, savjetodavnih usluga i mogućnosti financiranja koje je Banka postavila za klimatske akcije u EU.

- Glatka provedba Zelenog dogovora zahtijeva blisku suradnju i koordinaciju između EU-a, Vlade, javnog i privatnog sektora. Mješavinom pristupačnijih financija, bespovratnih sredstava i tehničke pomoći možemo osigurati da Hrvatska odradi svoj dio posla te da na taj način doprinese ambicioznim klimatskim ciljevima- dodala je Czerwińska.

Ranije ove godine EIB i Vlada Republike Hrvatske proširile su suradnju na razvoju i financiranju ključnih energetskih i klimatskih projekata u Republici Hrvatskoj. Dvije strane su se dogovorile o razvoju zajedničkih operacija u sektorima i područjima kao što su infrastruktura za proizvodnju i distribuciju električne energije iz obnovljivih izvora, zatim o razvoju energetske učinkovitosti, a tu je i obnova zgrada, zelena mobilnost kao i sveopće podržavanje kružnog gospodarstva. Zaključno, samo u 2020. godini EIB je klijentima u Hrvatskoj osigurao 530 milijuna eura kredita, kapitala i jamstava.

20. travanj 2024 07:36