Hrvatska
StoryEditor

EK odobrila program potpora od 202 milijuna eura za sektore turizma i sporta

12. Siječanj 2021.
Turizam u 2020

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak hrvatski program državnih potpora vrijednih oko 202 milijuna eura ili 1,53 milijardi kuna za potporu poduzećima svih veličina koja djeluju u sportskom i turističkom sektoru, a pogođenima pandemijom koronavirusa, priopćeno je iz EK.

- Poduzeća aktivna u turističkom i sportskom sektoru posebno su teško pogođena pandemijom koronavirusa. U ova teška vremena hrvatski će program tim poduzećima omogućiti pristup likvidnosti da bi se očuvao kontinuitet njihove gospodarske aktivnosti. U skladu s pravilima EU-a i u suradnji sa članicama, nastavljamo tražiti izvediva rješenja za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa - kazala je izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Kako je priopćeno iz EK, program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore, a glavna mu je svrha potpora poduzećima da dobiju pristup likvidnosti kako bi očuvala kontinuitet svoje gospodarske djelatnosti. 

Potpora će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove. Konkretno, potpora u obliku subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove neće biti veća od 800.000 eura po poduzetniku.

I potpora u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i zajmove za ulaganja ne premašuje 800.000, a odnosi se na nove zajmove s dospijećem od najviše šest godina. Pokriće jamstva ograničeno je na 90 posto glavnice zajma ili na 35 posto ako je riječ o jamstvima za pokrivanje gubitaka u portfelju duga (first-loss guarantees).

Kako se navodi u priopćenju, predviđena je minimalna nadoknada jamstva. Program sadržava i adekvatne zaštitne mjere kako bi banke ili druge financijske institucije potporu doista usmjerile prema korisnicima kojima je potrebna.

Potpora će biti odobrena najkasnije do 30. lipnja 2021., i to samo poduzećima koja se 31. prosinca 2019. nisu smatrala poduzećima u teškoćama, uz iznimku mikropoduzeća i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su 31. prosinca 2019. već bila u teškoćama, navodi se u priopćenju EK.

23. travanj 2024 07:39