Hrvatska
StoryEditor

EKSKLUZIVNO: Old Pilot‘s Whiskey još nije komercijalno na tržištu, a već ga kupuju trgovci kriptovalutama

07. Travanj 2021.
Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac

Pilotski dvojac Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić, suvlasnici tvrtke Duh u boci poznatoj po proizvodnji hrvatskog džina Old'Pilots, svako malo izbace neku inovaciju, u proizvodnji ili u plasmanu na tržištu. Nakon što su krenuli u izvoz svog poznatog džina u Kanadu i Hong Kong te ga 'zapakirali' u novi proizvod, praline, sada razvijaju novi koncept plasmana svoje prve serije proizvedenog viskija, u ranoj fazi sazrijevanja.  

Naime, Duh u boci nedavno je proizveo seriju domaćeg viskija koji još nije komercijalno na tržištu jer proces odležavanja u bačvama traje minimalno tri godine. Međutim već u ovoj ranoj fazi odležavanja Old Pilot's Whiskey pronašao je svoje kupce koji, osim finog pića, za tri godine mogu očekivati porast tržišne vrijednosti i do 250 posto.

- Trenutno u našoj destileriji odležava pet vrsta viskija: single malt, smoked malt, peated malt, triple malt i four grain malt s četiri vrste žitarica koji je neki pandan američkom burbonu. Viski odležava u bačvama hrvatskog i američkog hrasta volumena 38, 50, 100 i 200 litara. U najmanjoj bačvi proces dozrijevanja traje oko tri godine, a u najvećoj čak sedam do 12 godina. Međutim, već nas sada kontaktiraju entuzijasti koji u Old Pilot's Whiskeyu vide dobru priliku. Među tim entuzijastima su generacije sa sasvim drukčijim konceptom valuta i ulaganja, tako da se radi o ekipi koja se obogatila na trgovini kriptovalutama i sada u viskiju vidi dobru investicijsku priliku – priča ekskluzivno za Lider Tomislav Anadolac, dodajući da su u ovoj fazi jako zadovoljni interesom kupaca i da su dosta bačvi na taj način već prodali.

Na hrvatskom tržištu je to nova inovativna usluga, međutim destilerije u Škotskoj prodaju viski u ranoj fazi sazrijevanja već stoljećima, a među kupcima su nerijetko i investicijski fondovi.

S obzirom da je za pilotski dvojac to prva proizvodna serija, moglo bi zvučati kao da ti entuzijasti kupuju 'mačka u vreći'. Međutim, Anadolac objašnjava da su svoje uzorke već poslali na ocjenjivanje, da su ocijene bile dobre i ohrabrujuće, tako da kupci za koju godinu mogu očekivati vrlo kvalitetan proizvod.

- Zainteresirani kupci nas posjećuju, razgovaraju s nama ponekad i satima, kušaju i odabiru vrstu koja  im najviše odgovara. S nama sklapaju ugovor na tri godine ili više, ovisno o duljini trajanja procesa sazrijevanja. Proizvod se može i osigurati, razvili smo s Adriatic osiguranjem novi proizvod osiguranja u slučaju krađe, požara i ostalih nepogoda. Iz jedne bačve može se dobiti između 90 i 100 boca viskija koji u svojoj buteljiranoj verziji dostiže tržišnu vrijednost dva i pol puta veću od one u procesu dozrijevanja – ističe Anadolac.

Bez obzira na ovu inovativnu uslugu, poduzetničkom dvojcu je također u interesu svoj viski prodavati u finalnoj buteljiranoj verziji, tako da uskoro planiraju razviti za različite sorte posebne brendove i ambalažu. Ako će kvaliteta viskija odgovarati kvaliteti njihovog džina koji je proglašen najboljim na svijetu i pronašao kupce na dalekim izvoznim tržištima, Old Pilot's Whiskey neće imati problem s plasmanom u bilo kojem svojem obliku. Tko ima za uložiti par tisuća eura i može se koju godinu strpjeti, ako sve ne popije, može lijepo profitirati.

20. travanj 2024 05:30