Hrvatska
StoryEditor

Elka pustila u rad novi pogon vrijedan 15 milijuna kuna

02. Lipanj 2020.
proizvodnja kabela

U zagrebačkoj tvrtki Elka u utorak je pušten u rad novi proizvodni pogon za izradu vodiča vrijedan 15 milijuna kuna, koji udvostručuje Elkine proizvodne kapacitete jer će se pomoću njega moći proizvoditi 35 kilometara vodiča dnevno.  Pogon je u rad pustio premijer Andrej Plenković koji je rekao da nova proizvodna linija modernizira proizvodnju u Elki, kompaniji koja zapošljava 220 radnika, s godišnjim prihodima od 450 milijuna kuna. Radi se o, kako je kazao, izrazito izvozno orijentiranoj kompaniji koja izvozi više od 80 posto proizvodnje i koja je ove godine ušla među prvih deset hrvatskih izvoznika. 

"Hrvatski izvoznici su motor razvoja hrvatskoga gospodarstva, ona zdrava kralješnica koja generira rast BDP-a i kvalitetno poslovanje", naglasio je premijer, dodavši da se radi o svjetlom primjeru hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Uprave Elke Gordan Miler naveo je da se radi o velikom danu za tvrtku, jer je pušten u rad stroj za izradu vodiča, same jezgre njihovog finalnog proizvoda. Radi se o investiciji od 15 milijuna kuna iz vlastitih sredstava tvrtke i uz pomoć poslovne banke.

"Riječ je o investiciji koja udvostručuje naše proizvodne kapacitete. Bit ćemo u mogućnosti proizvoditi 35 kilometara vodiča dnevno. Dodatno, taj stroj omogućava i da dva proizvodna procesa, koje smo dosad radili na preostalim strojevima, radimo na novom stroju. Samim tim, rezultat ovakve investicije bit će jačanje naše konkurentnosti i tržišne pozicije na svim tržištima na kojima smo prisutni, prvenstveno u EU-u, regiji, ali i u Hrvatskoj", rekao je Miler. Kaže da se zadnjih tjedana potražnja za Elkinim proizvodima brzo oporavlja. Zaposlenost im je, naveo je, maksimalna. Kazao je i da će se sa spomenutom investicijom povećati kvaliteta finalnih proizvoda. 

Elka je najveći proizvođač kabela u regiji, proizvodi  od 1927. godine i redovno je među najvećim izvoznicima u zemlji. Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je da je Elka stopostotni industrijski proizvođač, ali da im narudžbe ove godine nisu bile u kontinuitetu.

"Bude li potrebe, poslodavcima kojima će narudžbe ili kasniti ili ih neće biti Vlada će moći subvencionirati troškove jednog radnog dana", naglasio je Horvat.     

Uz novu liniju proizvodnje Elka ostvaruje šest tona kabela po zaposleniku u jednom mjesecu, te se ukupno proizvede 1.500 tona kabela mjesečno. Novi stroj za izradu vodiča dug je 61 metar, dnevni kapacitet proizvodnje vodiča je 35 kilometara, a donosi i značajne uštede, prvenstveno na energiji jer će raditi uz 50 posto manju potrošnju od dosadašnjeg pogona. U srednjoročnim planovima tvrtke, istaknuto je na predstavljanju, je i preseljenje u Općinu Brckovljani gdje se planira nova, moderna tvornica.

Dominantno izvozno tržište Elke je EU gdje odlazi 81 posto proizvodnje, dok preostali dio tvrtka izvozi u zemlje regije. Najveći kupci kabela su velike elektroprivrede u Njemačkoj i Austriji (E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG), potom hrvatski HEP, slovenska elektroprivreda, elektroprivreda u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar.

13. travanj 2024 12:35