Hrvatska
StoryEditor

Emil Tedeschi ima Soko Štark, Pivac kupio Kraš, a svima će račune pomrsiti Lidl

04. Prosinac 2019.

Tržište konditorske industrije u regiji dinamično je i kompetitivno i nije ni blizu konsolidacije koju analitičari, pa i mi novinari, zazivamo godinama. Kompanije koje proizvode slatkiše, barem što se tiče Hrvatske i Srbije, uglavnom predstavljaju onaj najzdraviji i najotporniji dio prehrambene industrije, barem one kojima se upravljalo 'sa zrnom soli'. A tu živost i tvrdoglavost osigurali su im 'slatki' brendovi koji u državama bivše Jugoslavije imaju tradiciju i čiji su potrošači emotivno za njih vezani. Hrvatska industrija tu ima dodatnu prednost u odnosu na druge u regiji zbog izuzetno razvijenog sektora turizma, što domaćim konditorima ne omogućava samo povećanu prodaju tijekom sezone, već i upoznavanje stranih potrošača s domaćim proizvodima, što pomaže izvozu.

Konditori u regiji imaju, dakle, cijelo tržište regije na raspolaganju, koje, ako je vjerovati analitičarima, godišnje raste po stopama većima nego u zapadnoj Europi, pa su i kompanije zanimljive investitorima, mahom globalnim, svjetskim igračima. Tržište Srbije pokazalo se otvorenijim za takve investicije, globalni igrači na konditorsko tržište ulaze i s tržišta jednako brzo izlaze, dok se u Hrvatskoj tvrtke u konditorskom sektoru opreznije i konsolidiraju se tek s jednim predznakom. Nije bitno spaja li se mesna industrija s proizvodnjom slatkiša ili proizvodnja deterdženta s proizvodnjom keksa i čokolade. Bitno je samo da ostaje u 'hrvatskim' rukama.

- Preuzimanje Kraša od strane Mesne industrije Braća Pivac rjeđa je pojava u regiji, od preuzimanja konditorskih kompanija od globalnih igrača. Ulazak MI Braće Pivac u Kraš predstavlja okrupnjivanje nacionalnih proizvođača prehrambenih proizvoda, ovdje govorimo o nastanku velike prehrambene grupacije, i to ne samo za hrvatske okvire. Ova operacija će stvoriti sinergijski učinak kojim će obje tvrtke osnažiti svoj položaj na tržištu. To može biti dobar put ne samo za domaće, nego i za druge, regionalne proizvođače - odgovorili su na Liderov upit o konsolidaciji tržišta u Hrvatskoj iz Kraša.

Svjesni su u Krašu da Šaranović nije dugoročna prijetnja kompaniji, jasno im je i to da veći i jači pritisak dolazi upravo od tih vodećih svjetskih proizvođača, oni su sa svojim brendovima ionako prisutni u Hrvatskoj, ali ono što ih posebno brine su - trgovci i njihove robne marke. Pa čak je i Emil Tedeschi, čiji Atlantic ima diviziju Slano i slatko u Srbiji Soko Štark, u svom govoru na jednoj poduzetničkoj konferenciji istaknuo kako je nekad najveći europski proizvođač čokolada bila Milka odnosno Kraft, a danas je Lidl, poentirao kako se baš zbog toga tvrtka mora mijenjati.

- Ne prijete samo globalni igrači, već prije svega diskonteri sa svojim privatnim markama koji snažno ulaze u segment konditorske proizvodnje - upozorava i analitičar Boris Teški.

Cijeli tekst o konditorima u Hrvatskoj možete pročitati u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.

11. travanj 2024 09:29