Hrvatska
StoryEditor

EOS Grupa uspješno zaključila poslovnu godinu 2020./21. i zadržala A rejting

25. Kolovoz 2021.
Smanjenje troškova i veća operativnost kao posljedica digitalizacije bili su glavni pokretači održive stabilnosti EOS Grupe, vodećih financijskih investitora i stručnjaka za obradu nenaplativih potraživanja u 26 zemalja

Unatoč izazovima zbog pandemije koronavirusa EOS Grupa uspješno je zaključila svoju 2020./21. poslovnu godinu, ostvarivši dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 312,4 milijuna eura, uz blagi pad prihoda od 7,1 posto u odnosu na godinu ranije. Uz ograničavanje ulaganja zbog zakonskih moratorija uvedenih u više zemalja, poslovna godina bila je obilježena i padom ponude nenaplativih kredita (NPL) na tržištu potraživanja. S ukupnim iznosom od 534,3 milijuna eura EOS je unatoč postojećoj situaciji ponovno izvršio značajna ulaganja u osigurana i neosigurana potraživanja kao i u nekretnine koje zahtijevaju restrukturiranje.

- S obzirom na teške uvjete u protekloj godini, pozitivan rezultat iz poslovanja nipošto nije bio potpuno očekivan. Morali smo redovito procjenjivati šire posljedice pandemije, donositi ispravne odluke u vezi s ulaganjem i prilagoditi svoje troškove. Ponovno smo uložili značajna sredstva u pakete potraživanja, a istovremeno dosljedno provodili daljnji razvoj svojih IT sustava kako bismo u budućnosti još bolje mogli upravljati društvom uz primjenu digitalnih tehnologija - izjavio je Klaus Engberding, predsjednik uprave EOS Grupe te dodao kako je agencija za procjenu kreditne sposobnosti Scope Hamburg sedamnaesti put zaredom dodijelila EOS Grupi ocjenu A.

EOS Grupa sa sjedištem u Hamburgu, koja broji gotovo sedam tisuća zaposlenih u svom je poslovnom modelu čvrsto utemeljila četiri središnja područja budućeg djelovanja. Naglasak je pritom na pravednom odnosu prema dužnicima i pronalaženju održivih rješanja u podmirivanju dugova, poticanju i jačanju financijske pismenosti, klimatskoj neutralnosti do 2030. te promicanju obvezujućih standarda struke na visokoj razini, u svih 26 zemalja u kojima društvo ima svoje podružnice.

Unatoč padu prihoda na 249,7 milijuna eura, 15 zemalja u regiji Istočna Europa stvorile su najveću dobit. Prvenstveno je riječ o Rusiji, Sloveniji, Slovačkoj i Poljskoj, dok su najznačajnija ulaganja u nenaplative kredite (NPL) provedena u Hrvatskoj, Poljskoj i Rusiji. Upravo će zemlje ove regije uskoro implementirati i ‚Kollecto+‘, vlastiti, internacionalno primjenjivi softver naplate koji je EOS počeo koristiti upravo u Hrvatskoj.

- Pandemija, lock down, potres i moratorij obilježili su godinu koju je bilo teško zamisliti, a kamoli planirati poslovanje u takvim okolnostima. Ipak u najtežim vremenima često nastaju najbolje ideje, pa smo tako i mi iznašli rješenja za kompenzacijom nastalih gubitaka. Digitalizacijom pojedinih procesa, optimizacijom troškova i dodatnim angažmanom, nakon prestanka moratorija uspjeli smo ostvariti pozitivan, čak i bolji rezultat od očekivanog - komentirao je Bernhard Melischnig, direktor tvrtke EOS Matrix, poslovne rezultate na hrvatskom tržištu.

25. travanj 2024 09:55