Hrvatska
StoryEditor

Ericsson NT i HT potpisali prvi 5G ugovor u Hrvatskoj

24. Lipanj 2020.
Gordana Kovačevićfoto Ratko Mavar

Hrvatski Telekom (HT) i Ericsson Nikola Tesla (ENT) u srijedu su potpisali ugovor o suradnji na temelju kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže HT-a, a iz kompanija ističu da je riječ o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj.

Iz ENTa i HT-a ne navode vrijednost sklopljenog ugovora, a u priopćenju kažu da nastavljaju kvalitetnu dugogodišnju suradnju s ciljem omogućavanja tehnološkog, gospodarskog i društvenog napretka. Podsjećaju da je uspješna suradnja započela s modernizacijom radijskog djela mreže prije dvije godine, a da je usmjerena na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu.

Iz HT-a naglašavaju da im je cilj 5G mrežom svojim korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom.

Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da je tijekom proteklih mjeseci postalo jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni, jer su ključna poluga za digitalizaciju društva i povratak gospodarskom rastu.

- Suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom najnoviji je primjer naše podrške gospodarstvu i društvu, gdje nastavljajući s ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije HT kao vodeća mreža omogućuje tvrtkama da postanu inovativnije i produktivnije, a gospodarstvu da bude konkurentnije i otpornije na izazove - izjavio je Nebis.

Dodaje i da je implementacija 5G tehnologije široko primjenjiva i komplementarna s potrebama hrvatskog gospodarstva, kroz primjerice omogućavanje veće energetske učinkovitosti s pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem opskrbom električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatiziranih uređaja i strojeva ili optimizacijom procesa sustava navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama.

Predsjednica Uprave ENT-a Gordana Kovačević također je izrazila zadovoljstvo važnim ugovorom sa strateškim partnerom:

- Ponosna sam što smo, nakon naše prve demonstracije 5G tehnologije prije dvije godine, potpisali i prvi 5G ugovor u Hrvatskoj. Nastavljamo aktivnosti osuvremenjivanja mobilne mreže HT-a koje smo započeli 2018. godine, a navedeni ugovor omogućit će najmodernija rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava te petu generaciju mobilne komunikacije u budućem razdoblju - kaže Kovačević.

Napominje i stručnjaci ENT-a širom svijeta među prvima rade na implementaciji 5G mreža, a kako je do sada korporacija Ericsson pustila u komercijalni rad 40 5G mreža na četiri kontinenta.

- Naša snaga leži u Ericssonovom tehnološkom liderstvu te našim zaposlenicima. Čak 1.500 od 3.200 zaposlenika Ericsson Nikola Tesla Grupe radi u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru koji daje značajan doprinos razvoju novih funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice - rekla je Kovačević.

19. travanj 2024 12:06