28. travanj 2020.

Ericsson NT: Prihodi porasli 26 posto, neto dobit pala 10 posto

Gordana Kovačević    foto Ratko Mavar

Kompanija Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u prvom tromjesečju ove godine 29,6 milijuna kuna neto dobiti, što je 10 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi od prodaje porasli, objavili su u utorak iz te kompanije.

Prihodi od prodaje iznose 487,7 milijuna kuna i viši su za 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Pritom na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 199,9 milijuna kuna i veći su 118 posto.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje bilježe porast od 47 posto, na 64,4 milijuna kuna, dok je na Ericssonovom tržištu ostvareno 223,4 milijuna kuna prihoda od prodaje što je 12 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zbog promjene poslovnog modela vezano za usluge upravljanja mrežom HT-a u 2020. godini.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 41 posto, usluge za Ericsson 45,8 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 13,2 posto. Bruto dobit je u prvom tromjesečju iznosila 49,9 milijuna kuna, što je pad od 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Bruto marža bilježi smanjenje na 10,2 posto, kao posljedica poslovnog miksa uslijed preuzimanja pune odgovornosti za usluge upravljanja, troškova restrukturiranja te utjecaja COVID-19 u ožujku ove godine, pojašnjavaju u kompaniji.

Kovačević: Rezultati solidni, izgledi pozitivni

- U prvom tromjesečju ove godine Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je solidne rezultate s ograničenim utjecajem COVID-19 - poručila je u izvješću predsjednica kompanije Gordana Kovačević.  

Početak 2020., kako je navela, pamtit će se po pandemiji COVID-19, a kako bi se ograničilo širenja virusa, Hrvatska i zemlje diljem svijeta uvele su brojne mjere fizičkog distanciranja, što je usporilo i/ili zaustavilo kretanja ljudi i opreme, usporilo realizaciju ugovorenih projekata te investicije kupaca.

- Budući da Ericsson Nikola Tesla Grupa posluje globalno, procjenjujemo kako bi se utjecaj navedenog mogao negativno odraziti na dio našeg poslovanja, usporiti investicije, realizaciju ugovorenih poslova te dinamiku naplate potraživanja - istaknula je Kovačević.

Napominje i kako je, osim pandemije COVID-19, Zagreb i okolicu krajem ožujka pogodio potres koji je dodatno otežao poslovanje i u ovako složenim okolnostima te prouzrokovao štete na zgradama i opremi. Kovačević ističe i kako se kriza izazvana pandemijom COVID-19 nastavlja te je teško predvidjeti razmjere njenog negativnog utjecaja na poslovanje Grupe.

- Zbog novonastalih okolnosti, snažno smo fokusirani na još detaljnije planiranje poslovanja, praćenje i upravljanje rizicima, troškovnu i operativnu učinkovitost te poduzimamo adekvatne mjere kako bi osigurali nastavak stabilnog poslovanja - kazala je.

Napominje i kako Grupa ima dostatna sredstva i mogućnosti na financijskom tržištu te da može odgovoriti na ove izazove. Što se tiče dugoročnih izgleda, Kovačević je poručila kako ostaju pozitivni, ali u narednom razdoblju očekuje slabije rezultate zbog izazova i neizvjesnosti uslijed COVID-19.