Hrvatska
StoryEditor

EU FONDOVI - Stiže 1,5 milijardi kuna za proizvodnju

19. Veljača 2021.
Očekuje se da će natječaj za dodjelu novca iz paketa pomoći za oporavak i koheziju europskih područja biti raspisan do lipnja. Riječ je o inačici već provedenog EU natječaja poznatog pod nazivom ‘Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta‘, a novcem iz novog fonda trebali bi se nepovratno subvencionirati gradnja i opremanje hala i poduzeća kako bi im se povećala proizvodna učinkovitost, potaknuo izvoz i omogućilo otvaranje novih radnih mjesta

Poduzetnici s nestrpljenjem očekuju novi natječaj za dodjelu novca iz EU fondova, čiji točan datum raspisivanja još nije poznat, ali očekuje se da će biti u svibnju ili lipnju. Novac će biti namijenjen proizvodnji i opremanju proizvodnih pogona, u svrhu povećanja proizvodnih kapaciteta, a ukupna vrijednost koja će poduzetnicima biti na raspolaganju bit će 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna.

Novac će doći iz paketa pomoći za oporavak i koheziju europskih područja, tzv. REACT-EU fonda, što je financijski instrument nastao kao odgovor Europske unije na pandemiju uzrokovanu virusom COVID-19 te osim nepovratnih sredstva uključuje i zajmove s niskom kamatnom stopom. Riječ je o inačici već provedenog EU natječaja poznatog pod nazivom 'Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta', a novcem iz novog fonda trebali bi se nepovratno subvencionirati gradnja i opremanje hala i poduzeća, kako bi im se povećala proizvodna učinkovitost, potaknuo izvoz i omogućilo otvaranje novih radnih mjesta, što je zdrav temelj za rast i razvoj svakoga gospodarstva.

Taj bi natječaj, osim proizvodnih poduzeća, trebao obuhvatiti i dio poduzeća iz ICT sektora koja planiraju nova ulaganja u gradnju i opremanje poslovnih prostora odnosno stvaraju adekvatne uvjete za zapošljavanje novih zaposlenika, primjerice, računalnih programera, ističu u Impuls savjetovanju. Iz te tvrtke poručuju da se u idućim mjesecima ne nazire nijedan drugi EU natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava koji bi potaknuo poduzeća u aktivnosti istraživanja i razvoja, komercijalizaciji inovacija, optimizaciji procesa i ulaganju u informacijsko-komunikacijske tehnologije. Iako još nisu poznati detalji natječaja koji bi trebao biti objavljen za nekoliko mjeseci, pretpostavlja se da će se njime posebno poticati projekti koji će uključivati 'zelenu' i digitalnu komponentu.

– S obzirom na to da su natječaji iz novoga programskog razdoblja 2021. do 2027. očito još nedefinirani i ne zna se kada će i za koje projekte biti raspisani, trebalo bi maksimalno iskoristiti sredstva upravo iz fonda REACT-EU – napominje Goran Becker, član Uprave Impuls savjetovanja, čiji će fokus biti na projektima koji će se baviti digitalizacijom proizvodnje i primjenom zelenih tehnologija koje smanjuju onečišćenje okoliša.

– Projekti će biti subvencionirani do 45 posto sredstava iz EU fondova, a poduzetnici iz Sisačko-moslavačka županije vjerojatno će dobiti veći intenzitet potpora, odnosno nepovratnog novca. Iskreno se nadam da ovaj put natječaj neće biti na principu 'najbržeg prsta', koji je u prethodnoj inačici natječaja zagušio sustav eFondova te se ubrzo morao poništiti – napominje Becker i dodaje da za višemilijunska ulaganja u hrvatsku proizvodnju kratka vremenska jedinica – sekunda ili dvije, ne može biti relevantan kriterij vrednovanja i razlog odbacivanja pažljivo pripremljenih projekata.

– Upravno suprotno, jedino relevantna mora biti kvaliteta projekta sa svim njegovim elementima, a ne tehnička sposobnost i snalažljivost prijavitelja – napominje Becker.

Opširnije o novcu iz EU fondova namijenjenog poduzetništvu, koliko će biti dodijeljeno za razdoblje od 2021. do 2027. što se očekuje iduće godine, te koji će projekti imati prioritet, pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. O temi govore iskusni savjetnici za pripremu i provedbu projekata, Ariana Vela, Ana Fresl, Marija Sitar i Tajana Barančić, kao i tvrtke koje su dobile novac za svoje projekte. 

19. travanj 2024 11:07