Hrvatska
StoryEditor

EU projekti: Odvojiti nabavu i ugradnju

10. Svibanj 2020.
Zoran Đuroković, Hrvatske vode

Zbog zastoja projekata i nelikvidnosti prouzročenih pandemijom, odnosno višom silom, Hrvatske vode su kao upravljačko tijelo vodnokomunalnih EU projekata uputile dopis Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU da bi se nastavila njihova provedba. Predlažu da se izvođačima radova omogući razdvajanje stavki troškovnika koje sadržavaju opis 'nabava i ugradnja' na stavke troškovnika koje će posebno sadržavati 'nabavu', a posebno 'ugradnju', na što su apelirali i sami izvođači, ali i Hrvatska komora inženjera građevinarstva.

 

Tako bi se omogućila izmjena ugovora da se dobavljačima plati materijal prije ugradnje i za tu stavku povuče novac, a da se preostali novac vezan uz ugradnju naplati nakon ugradnje. Razlog je, navode u Hrvatskim vodama na čijem je čelu Zoran Đuroković, to što u ovoj situaciji proizvođači opreme i cijevnog materijala traže avansne uplate za svoje proizvode koji će biti ugrađeni u sklopu provedbe vodnokomunalnih projekata.

Za sada nema odgovora iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, a Hrvatske vode zatražile su i stajalište Europske komisije. Ipak, prema dopisu spomenutog ministarstva upućenoga Ministarstvu financija posljednjega dana ožujka vidljivo je da Komisija i sama sugerira takvo rješenje u ovim izvanrednim okolnostima.

25. travanj 2024 01:47