Hrvatska
StoryEditor

Europska komisija objavila izvješće o inovacijama – Hrvatska treća odozada

24. Lipanj 2020.

Europska komisija objavila je prije koji dan Innovation Scoreboard EK za 2020, izvješće o inovacijama i inovacijskom učinku europskih zemalja. Izvješće naglašava kako se inovacijski učinak u EU i dalje povećava. U prosjeku, inovacijski učinak EU-a porastao je za 8,9 posto od 2012. godine, a učinkovitost se povećala u 24 zemlje EU od 2012. godine. Najveća povećanja zabilježile su Litva, Malta, Latvija, Portugal i Grčka.

Švedska je i dalje vodeća u EU ako govorimo o inovacijama, a slijede je Finska, Danska i Nizozemska. Ove godine Luksemburg (koji je ranije bio jak inovator) pridružuje se liderima u inovacijama, dok se Portugal (prethodno umjereni inovator) pridružio skupini jakih inovatora.

Hrvatska je pak na ovoj ljestvici na trećem mjestu odozada, a u zadnje vrijeme prestigle su nas Poljska i Latvija.

image
foto

Hrvatska je najlošija u cjeloživotnom učenju, upotrebi venture (rizičnog) kapitala, izvozu baziranom na znanju i primjeni inovativnog dizajna.

Na globalnoj razini EU je po drugi put nadmašila Sjedinjene Države te i dalje ima bolje rezultate i od Kine, Rusije, Brazila i Indije.

Izvješće svrstava zemlje u četiri grupe, u prvoj su inovacijski lideri i u tu skupinu spadaju vodeće zemlje Švedska, Danska, Finska, Luksemburg i Nizozemska i njihov je učinak 125 posto veći od prosjeka ostalih europskih zemalja.

U drugoj grupi 'jakih inovatora' su Austrija, Belgija, Njemačka, Francuska, Irska, Estonija i Portugal i njihov učinak inovativnosti je između 95 i 125 posto bolji od prosjeka EU.

Među 'umjerene inovatore' smjestile su se zemlje čiji je učinak između 50 i 95 posto. U toj grupi su Hrvatska, Češka, Cipar, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Španjolska, Slovačka, Grčka, Malta i Slovenija, dok su u zadnjoj kategoriji 'skromnih inovatora' Bugarska i Rumunjska, jedine dvije zemlje koje se nalaze iza Hrvatske na ljestvici inovativnosti.

image
foto
20. travanj 2024 05:19