Korona i biznis
19. studeni 2019.

Evo kako i kada iznajmljivači i OPG-ovi u turizmu mogu do 18 milijuna kuna za ugradnju ‘solara‘ 

Registriranim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u turizmu od srijede, 20. studenoga na raspolaganju će biti 18 milijuna kuna koje će im za projekte ugradnje fotonaponskih sustava dodjeljivati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovisno o lokaciji nekretnine iznajmljivača i OPG-a, za ugradnju takvih solarnih sustava moći će se dobiti 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, odnosno do 70.000 kuna s PDV-om za iznajmljivače te do 200.000 kuna s PDV-om za OPG-ove, priopćeno je u utorak iz Fonda.

Na javni poziv, koji će Fond u srijedu, 20. studenoga objaviti u Narodnim novinama, zainteresirani mogu preporučeno poštom ili na prijamni ured dostaviti jedan zahtjev za sufinanciranje nove fotonaponske elektrane (FNE). Uz to, Fond će sufinancirati i stručni nadzor nad provedbom projekta uz uvjet da su svi troškovi nastali nakon objave poziva.

U Fondu ističu kako gosti koji dolaze u Hrvatsku sve više traže smještaj i usluge koje vode računa o održivom korištenju prirodnih resursa te je ovo, uz sve ekološke benefite, jedna od mogućnosti da iznajmljivači svoju ponudu prilagode uvjetima tržišta.

Sve informacije o javnom pozivu moguće je pronaći na internetskoj stranici Fonda.