Korona i biznis
StoryEditor

Evo kako možete u HPB-u tražiti moratorij na otplatu kredita

31. Ožujak 2020.

HPB je spremna za primjenu mjera olakšavanja otplate financijskih obveza građanima i poslovnim subjektima čiji su prihodi i poslovanje pogođeni pandemijom koronavirusa

Iz HPB-a obavještavaju klijente o mogućnostima reguliranja njihovih financijskih obveza u narednim mjesecima.

- Nastavno na mjere Vlade RH za pomoć gospodarstvu, preporuke HNB-a o prilagodbi regulatornog okvira održavanju likvidnosti gospodarstva i građana i najavi HPB-a o pripremi modela za olakšavanje otplate financijskih obveza građanima i poslovnim subjektima tijekom trenutne izvanredne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa – dodaju u priopćenju.

MJERE POMOĆI ZA GRAĐANE

Klijentima - fizičkim osobama koji nisu u mogućnosti redovito podmirivati financijske obveze zbog efekata pandemije koronavirusa, Banka je omogućila sljedeće mjere pomoći:

  1. Produljenje roka otplate kreditnih zaduženja uz smanjenje mjesečnih anuiteta,
  2. Moratorij na otplatu glavnice kreditnih zaduženja uz mjesečno podmirivanje kamate, pri čemu se klijentima odobrava adekvatno produljenje ugovorenog roka otplate,
  3. Moratorij na otplatu ukupnog zaduženja s podmirenjem kamate po isteku. 

Uvjeti za realizaciju

Pravo na realizaciju mjera pomoći mogu ostvariti građani koji kumulativno zadovolje sljedeće kriterije:

  1. Bili su uredni u podmirenju obveza prema Banci na dan 31. prosinca 2019. godine
  2. Rade kod poslodavca čije je poslovanje ili ostvarivanje prihoda već pogođeno pandemijom koronavirusa - realiziran je pad prihoda u ožujku 2020. u odnosu na ožujak 2019.
  3. Rade kod poslodavca čije će poslovanje biti pogođeno pandemijom koronavirusom - očekivani prihodi za 2020.,                        uključujući novonastale okolnosti, su niži od planiranih prihoda za 2020.
  4. Izgubili su radno mjesto kod poslodavca čije je poslovanje pogođeno pandemijom koronavirusa.

Dodatne mjere pomoći:

1. Banka će limite po prešutnim prekoračenjima tekućih računa građana zadržati na istim iznosima i onim klijentima kojima bi prekoračenja istekla ili bila ukinuta u naredna tri mjeseca,

2. U naredna tri mjeseca HPB će zaustaviti slanje opomena,

3. Banka će prestati obračunavati zateznu kamatu svim klijentima po kreditima od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine

Način realizacije mjera pomoći

Banka poziva klijente da svoje zahtjeve za mjerama pomoći prvenstveno upućuju putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U slučaju da zahtjev nisu u mogućnosti uputiti e-mailom, klijentima su na raspolaganju djelatnici HPB Kontakt centra na broju 0800 472 472 radnim danom od 08:00 do 18:00 sati. Za podnošenje zahtjeva nužno je unaprijed pripremiti inicijalni set podataka: ime i prezime, datum rođenja, OIB, broj kredita za koji se traži neka od mjera pomoći, odabrana mjera pomoći, e-mail adresa i telefon za kontakt.

MJERE POMOĆI ZA POSLOVNE SUBJEKTE

Banka neće provoditi obračun zatezne kamate po kreditno-garantnim i platno-prometnim proizvodima, svim klijentima – poslovnim subjektima u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

Poslovnim subjektima koji nisu u mogućnosti podmirivati financijske obveze zbog efekata pandemije koronavirusa, Banka će omogućiti ugovaranje sljedećih mjera pomoći:

  1. Moratorij na otplatu ukupnog kreditnog zaduženja, bez podmirivanja glavnice i kamate, na minimalan rok od tri mjeseca od ugovaranja,
  2. Reprogram kreditnih zaduženja.

Uvjeti za realizaciju:

Pravo na realizaciju mjera pomoći mogu ostvariti poslovni subjekti koji kumulativno zadovolje sljedeće kriterije:

  1. Bili su uredni u podmirenju obveza prema Banci na dan 31. prosinca 2019. godine
  2. Poslovanje ili ostvarivanje prihoda već im je pogođeno pandemijom koronavirusa - realiziran je pad prihoda u ožujku 2020. u odnosu na ožujak 2019.
  3. Poslovanje ili ostvarivanje prihoda biti će im pogođeno pandemijom koronavirusa - očekivani prihodi za 2020., uključujući novonastale okolnosti, su niži od planiranih prihoda za 2020.

Način realizacije mjera pomoći:

HPB poziva svoje klijente - poslovne subjekte da službene zahtjeve za mjere pomoći upućuju putem servisa Financijske agencije (Fina) koja je osigurala jednostavan postupak registracije putem svoje internetske stranice na poveznici: https://www.fina.hr/-/poziv-za-podnošenje-inicijalnih-zahtjeva-na-fina-portal-mjere. Sve zahtjeve klijenata zaprimljene prije stavljanja servisa Fine u funkciju, Banka će uzeti u obradu i klijente će kontaktirati voditelji poslovnog odnosa HPB-a. Danom stavljanja servisa Fine u funkciju, Banka će u obradu uzimati samo one zahtjeve koje klijenti upute putem navedenog servisa.

Dodatne mjere pomoći

Banka u suradnji s HBOR-om i HAMAG-BICRO-om priprema nove kreditne linije za osiguranje likvidnosti po povoljnim uvjetima, o čemu će po usvajanju mjera pravovremeno obavijestiti svoje klijente.

17. travanj 2024 23:14