Hrvatska
StoryEditor

Evo koliko nas je do sada koštala pandemija

10. Rujan 2021.
troškovi pandemije

Tijekom pandemije država je stala iza radnika i poslodavaca te je na potpore za plaće za oko 700 tisuća radnika potrošeno više od deset milijardi kuna odnosno oko 1,33 milijarde eura.

Uz taj trošak, treba pribrojati i troškove zdravstvenog sustava koji su na dan 3.9.2021. premašili 3,6 milijardi kuna, prema podacima koje nam je dostavilo Ministarstvo zdravstva.

U srpnju ove godine troškovi zdravstvenog sustava vezani uz koronu iznosili su oko 2,2 milijarde kuna što znači da je u manje od dva mjeseca trošak porastao za 1,4 milijarde kuna.

Najveće stavke u ovom 'troškovniku' zauzima liječenje covid pacijenata i testiranje putem PCR testova.

Sudeći prema podacima Ministarstva zdravstva na testiranja je do sada potrošeno više od 1,02 milijarde kuna, dok je za liječenje covid pacijenata otišlo 1,07 milijardi kuna.

Nedavno je ravnatelj HZZO-a za jedan dnevni listi izjavio da tako visoke cifre liječenja  ne čude jer jedan dan liječenja od covida u prosjeku stoji šest tisuća kuna po pacijentu, što djeluje kao popriličan iznos za jedan dan u bolnici.

Od ostalih troškova koje nam je pandemija nametnula treba izdvojiti i bolovanja na koja je od početka pandemije potrošeno 201,7 milijuna kuna,dok je na lijekove za Covid potrošeno još dodatnih 123 milijuna kuna.

Na robne zalihe, poput nabave opreme i potrošnog materijala potrošeno je 620 milijuna kuna, a na respiratore 38,03 milijuna kuna.

Na Covid dodatak na plaću država je potrošila dodatnih 91 milijuna kuna dok je HZJZ na provedbu kampanje za cijepljenje kao i na troškove opreme za cijepljenje potrošio samo 48 milijuna kuna.

Zadnja stavka je naravno cjepivo na koje smo do dana 3.9. potrošili 365 milijuna kuna.

Sve te stavke zajedno daju nam brojku od 3,6 milijardi kuna potrošenih na zdravstveni sustav u pandemiji.

25. travanj 2024 03:20