Hrvatska
StoryEditor

Exportdrvo projekti: Otvoren predstečaj za tvrtku koja upravlja zagrebačkim hotelom Academia

28. Lipanj 2021.

Otvoren je predstečajni postupak za EXPORTDRVO PROJEKTE. Tvrtku kći EXPORTDRVA 2012. vlasnički je preuzeo Tomislav Marinov, koji je danas manjinski suvlasnik, a 75 posto udjela ima Renato Išpan, koji je i prokurist. Operativno poslovanje vodi Ivica Prevolšek.

Tvrtka upravlja zagrebačkim hotelom ACADEMIA u Tkalčićevoj ulici s četiri zvjezdice otvorenim potkraj 2016. u preuređenim prostorima propaloga trgovačkog centra Cascade. Hotel je stradao u lockdownima. Tvrtka je 31. ožujka imala 63,7 milijuna kuna kratkoročnih obveza i manjak likvidnih sredstava od oko osam milijuna kuna.

Na razlučne vjerovnike (krediti pokriveni hipotekama) i prioritetne tražbine zaposlenika otpada 50,5 milijuna kuna. U predstečajnom planu dobavljačima se predlaže da otpišu 70 posto od 12,8 milijuna kuna potraživanja, a ostatak bi dobili u 48 mjesečnih rata nakon godine dana počeka. Taj dug je raspršen na 155 dobavljača.

Među najvećim vjerovnicima su Karolina Marinov i suvlasnici većinom preko svojih tvrtki NUNDINOR (Tomislav Marinov) i MEGA MONEO i MONEO (Renato Išpan). Oni zajedno drže gotovo četiri milijuna kuna potraživanja. Samo još dva vjerovnika potražuju više od milijun kuna. To su Zbor prebendara (1,27 milijuna kuna za zajam i najam prostora) i država (1,24 milijuna kuna, uglavnom za poreze).

23. travanj 2024 20:52