Hrvatska
StoryEditor

Fina: Obrtnici imaju pravo na račun zaštićen od ovrhe i mogu zaštititi i božićnicu

16. Prosinac 2020.
Obrtnici ilustracija

Tekst na Liderovom portalu OVRHA: Ako ste obrtnik ili imate registriranu djelatnosti, nemate pravo na zaštićeni račun izazvao je pozornost, pa i reagiranja na neke tvrdnje za koje iz Fine tvrde da nisu točne. 

Što se tiče samog naslova, Fina objašnjava da obrtnici i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost (jednako kao i sve fizičke osobe koje nemaju registriranu djelatnost) mogu otvoriti zaštićeni račun namijenjen novčanim sredstvima koja su Zakonom izuzeta iz ovrhe (npr. alimentacija, porodiljna naknada, dječji doplatak itd.).

Iz Fine tvrde da je sporan i navod odvjetnika Danijela Pribanića, koji tvrdi kako je Fina blokirala obrtnika po svim računima te mu nije dala mogućnost da otvori zaštićeni račun. Obrtnik je, pojašnjavaju iz Fine, sukladno Zakonu o obrtu, definiran kao fizička osoba koja obavlja jednu ili više djelatnosti te stoga kao i sve druge fizičke osobe ima pravo na otvaranje zaštićenog računa.

Što se tiče navoda o tome da je problem što obrti i samostalna zanimanja nemaju zaseban OIB, pa zbog toga Fina ovršuje po svim računima, iz Fine odgovaraju da oni 'ovrhu nad novčanim sredstvima provode sukladno Zakonu, te posjeduju stručne i tehničke resurse uz pomoć kojih mogu realizirati i najkompleksnije poslovne zahtjeve, prema potrebi. Stoga nije problem što obrtnici i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost nemaju zaseban OIB, jer Fina neovisno o navedenom mora postupati u skladu sa zakonima'.

Iz Fine su reagirali i na navod po kojem nema smisla niti zakonske osnove da se ovrha provodi na svim računima koji su otvoreni s istim OIB-om. Naime, ovrhe se, upravo sukladno Ovršnom zakonu, provode po svim računima koji su otvoreni s istim OIB-om, ukoliko novčana sredstva nisu Zakonom navedena kao izuzeta od ovrhe, objašnjavaju iz Fine.

Iz Fine navode da nije točno da se božićnica i dalje ovršava ako je dužnik obrtnik. Skreću pozornost da, je, sukladno najnovijim izmjenama Ovršnog zakona, božićnica izuzeta od ovrhe: 'Jednako kao i svaka fizička osoba obrtnik ima pravo otvoriti zaštićeni račun na koji mu uplatitelji mogu uplatiti sva novčana sredstva izuzeta od ovrhe, pa tako i božićnicu', stoji u Fininom obrazloženju.

Fina na kraju pojašnjava kako je posljednjim izmjenama Ovršnog zakona proširen krug primanja na kojima je ovrha izuzeta. Između ostaloga, tako su od ovrhe izuzeta sredstva koja se uplaćuju namjenski, u svrhu provedbe projekata dodjelom bespovratnih sredstava odnosno potpore ili financijskih instrumenata, koji se financiraju iz nacionalnih sredstava i/ili proračuna Europske unije, osim u slučaju ovrhe od strane davatelja potpore. Također, Ovršnim je zakonom već od ranije propisana i mogućnost da se određeno primanje izuzme od ovrhe posebnim propisom. Dakle, u slučajevima u kojima zakonodavac posebnim propisom utvrdi da je primanje izuzeto od ovrhe, primatelj takvog primanja ima mogućnost otvaranja posebnog računa na koji će se isplaćivati primanja koja su izuzeta od ovrhe ili nad kojima je ovrha ograničena, a kako bi ovršenik njima mogao raspolagati bez ograničenja.

'Kada je riječ o primicima s osnova poslovne djelatnosti, koji bi bili izuzeti od ovrhe sukladno važećem propisu koji to dopušta, banka će na zahtjev klijenta koji obavlja poslovnu djelatnost - obrta ili trgovačkog društva, otvoriti račun posebne namjene na koji se mogu vršiti uplate primitaka izuzetih od ovrhe (npr. uplate za poticaje, sredstva iz EU fondova i drugo te se u tom smislu ti subjekti trebaju obratiti svojim poslovnim bankama u svrhu zaštite takvih primanja, a koja eventualno mogu proizlaziti i iz gospodarskih mjera koje donosi Vlada RH u svrhu ublažavanja negativnih posljedica u djelatnostima pogođenima pandemijom koronavirusa (COVID-19)', zaključno navode u Fini.

19. travanj 2024 12:39