Hrvatska
StoryEditor

Fond 5.5: Dodijeljene potpore za održiv oporavak Banije

12. Lipanj 2021.
Ukupnu vrijednost natječajnog fonda od milijun kuna podijelit će deset OPG-ova, inicijativa i pravnih subjekata potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.

Zaklada Solidarna objavila je dobitnike potpore za održiv oporavak Banije kroz natječaj za financijsku i stručnu podršku u sklopu Fonda 5.5. Ukupnu vrijednost natječajnog fonda od milijun kuna (visina financijske podrške po projektu do 200 tisuća) podijelit će deset OPG-ova, inicijativa i pravnih subjekata potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije. Kako su objavili u Solidarnoj, cilj natječaja bio je potaknuti lokalnu proizvodnju i podržati pokretanje ili nastavak započetih inicijativa. - Sama obnova kuća nije rješenje problema - potrebno je djelovati i graditi zajednicu koja će motivirati mlade da ostanu i opstanu u Baniji - poručili su iz Solidarne.

Dobitnici potpore:

Odbojkaški klub Glina

Kroz prijavljeni projekt i ostvarenu financijsku potporu u visini od 28 tisuća kuna opremit će se školski sportski klub i pokriti troškovi sportske opreme za 70 djevojčica i djevojaka članica kluba.

Pun ceker – Zajednica proizvođača Sisačko-moslavačke županije

Zadruzi je dodijeljena financijska potpora u visini 166,5 tisuća kuna za trošak nabave potrebnih alata i opreme za pripremu ulaska lokalnih pčelara i medara u ugostiteljsku nišu čime se jača njihova konkurentnost.

Udruga vinogradara i voćara Sveti Bartol Letovanski Vrh, Lekenik

Posljedice potresa nanijele su veliku štetu vinogradarima i voćarima kojima je dodijeljena financijska potpora u visini od 140 tisuća kuna kako bi se ojačali kapaciteti za ovogodišnju berbu te održala proizvodnja lokalne sorte škrlet.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

Udruzi je dodijeljena financijska potpora u visini 120 tisuća kuna za trošak nabave opreme za rad na Inkluzivnoj farmi u svrhu integracije i aktiviranja osoba s invaliditetom uz promicanje održivog razvoja te za obnovu potrebnog skladišta za opremu i strojeve.

Nas pet (Marketinška agencija)

Agenciji je dodijeljena financijska potpora od 135 tisuća kuna za projekt poticanja povećanja lokalne proizvodnje OPG-a i malih proizvođača ili prerađivača kroz usluge dizajna i promidžbe, s glavnim ciljem ostanka lokalnog stanovništva na svojim imanjima

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak

Udruzi je dodijeljena financijska potpora od 51 tisuću kuna za trošak nabave tri plastenika u svrhu razvoja socijalnog poduzetništva i hortiterapije za društveno i ekonomsko aktiviranje i uključivanje slijepih i slabovidnih osoba.

Suncokret – Centar za razvoj zajednice

Nevladina i neprofitna udruga Suncokret utemeljena je 2004. godine kao odgovor na psihosocijalne potrebe u zajednici nakon rata. Uz financijsku potporu Fonda 5.5  pokrit će troškove nabave alata i opreme potrebne za edukacije djece i mladih za održivi razvoj

Agencija lokalne demokracije Sisak

Cilj Agencije je izrada idejnog rješenja zgrade Društveno-kulturnog centra Sisak (DKC), a s potporom od 83,48 tisuća kuna planiraju pokriti trošak organizacije radionice projektiranja, izrade idejnog rješenja i idejnog projekta te trošak voditeljice projekta.

Projekt građanskih prava Sisak

Potpora od 96 tisuća kuna dodijeljena je za jačanje kapaciteta Platforme 044 – Zajedno za bolju budućnost u svrhu osiguranja kontinuiteta i povećanja umreženosti terenske podrške stradalnicima potresa na razini cijele Sisačko-moslavačke županije

Lag Zrinska Gora - Turopolje

Kroz projekt LAG-a cilj je financirati minimalno 25 prijava projekta poljoprivrednika na Mjeru 5.2.1. s dugoročnom svrhom obnove poljoprivrednih gospodarstava te boljeg životnog standarda poljoprivrednika s područja pogođenog potresom, za koji je dodijeljena potpora od 150 tisuća kuna.

19. travanj 2024 16:08