Hrvatska
StoryEditor

Fond Fil Rouge Capital dosad je investirao u 100 hrvatskih startupova

10. Kolovoz 2021.
Stevica Kuharski

Ukupno devetnaest milijuna eura uložio je fond Fil Rouge Capital u posljednje dvije godine u sto hrvatskih startupova čime je utjecao na razvoj njihovih proizvoda i poslovanja, izlazak na svjetsko tržište, ali i postao ili će tek postati suvlasnik istih. Među onima koji su dobili novac fonda su, primjerice, Ascalia, Spotsie, SpectreXR, TAIA, She's well, TDA...

Mnogim startupovima te su investicije potaknule rast, a nekima su stigle u presudnom trenutku razvoja poput startupa SpectreXR koji je dobio 200 tisuća eura. Ivan Rajković, osnivač i izvršni direktor startupa, ističe da se u ovoj fazi razvoja tvrtke ta investicija pokazala ključnom.

- Ovakav primjer priljeva kapitala za jedan startup znači jako puno u smjeru stabilnosti i mogućnosti fokusa na bitno - razvoj tvrtke i razvoj proizvoda. Novac ćemo primarno uložiti u nova zapošljavanja, odnosno širenje SpectreXR tima, ulaganje u stjecanje novih vještina i znanja/edukacija članova tima i kupovine potrebne opreme kako bismo bili ukoraku s brzo rastućom granom XR tehnologija – kaže Rajković. Startup SpectreXR bavi se razvojem proizvoda čije su osnovne tehnologije virtualna (VR), proširena (AR) i pomiješana stvarnost (MR).

image

Ivan Rajković

foto

- S obzirom da tehnologije u samom startu nisu pružale mogućnosti koje pružaju danas, problem je bio fokusirati se na specifičnu granu. No vrijeme provedeno više u istraživanju i razvoju nego u krajnjem razvoju za korisnike dalo nam je neprocjenjivo iskustvo koje smo pretvorili u proizvod koji danas razvijamo – kaže Rajković. Kako sve više proizvoda i industrija zahtijeva realnost upravljanja u virtualnom svijetu, Rajković se sa svojim timom fokusira na razvoj proizvoda koji će jednostavnošću, vlastitom komponentom fizike, kinematike, multiplayera i drugih značajki skratiti vrijeme razvoja i olakšati kreiranje finalnog proizvoda.

Investicija od 200 tisuća eura pogurnula je i startup Spotsie, IoT sustav pozicioniranja u realnom vremenu, koji djeluje u području koje se često zove i Digital twin, odnosno digitalna replika fizičkog objekta, bio taj objekt zaposlenik ili materijalni resurs. Spotsie omogućuje pozicioniranje resursa na mapi u stvarnom vremenu, osigurava evakuacije, izvještava o dnevnicima rada, nudi statistike korištenje alata i vozila te efikasnost rada zaposlenika i kooperanata.

- Stvari koje uzimamo zdravo za gotovo u uredskom poslovanju, u velikim i kompleksnim postrojenjima nije tako lako osigurati i mjeriti. To je naše područje, premostiti fizički i digitalni svijet – kaže Roko Roić, osnivač i izvršni direktor Spotsie. Prema njegovim riječima, investicija je došla u trenutku kad je njihova real time positioning platforma bila je većim dijelom završena i dokazana u produkciji. Sredstva su uložili u širenje industrijske specijalizacije te platforme prema područjima nafte, plina i energije, posebno u dijelu integracija prema Energy 4.0 eko sustavu. Fokus startupa Spotsie je naftna industrija i ostala energetska postrojenja, a to područje je visoko regulirano pa su dosta radili i na prilagodbama i certifikacijama za takve regulacije. 

- Spotsie je tako postao prvi IoT positioning u svijetu koji je prilagođen za Ex područja, odnosno područja eksplozivne atmosfere s jasnim planom rasta i razvoja. Osim toga, ovo je bila prva runda financiranja koju smo iskoristili za upoznavanje sa svijetom rizičnog kapitala i pripremili se za runde koje su pred nama.Fil Rouge Capita je u ovo partnerstvo ušao s uobičajenom praksom Convertible loan agreement, što znači da investiciju mogu prenijeti u vlasnički udio, a to će vjerojatno i napraviti kod sljedeće runde investiranja – kaže Roić.

image

Roko Roić

foto

Investiciju od pola milijuna eura dobio je i startup Ascalia za širenje poslovanja unutar Europske unije i kontinuirani razvoj platforme. Ascalia je razvila pametnu platformu koja uključuje sve tehnologije unatrag pola stoljeća kojim je tvrtkama omogućila veću produktivnost i manje troškove.

Stevica Kuharski, predstavnik fonda Fil Rouge Capital za investiranje u hrvatske startupe, ističe da je dosad investirano u 100 kompanija, a da bi došli do tolikog broja investicija pregledano je gotovo 1800 prijava u dvije godine. Investiranje se odvija kroz dvije komponente; akceleratorsku i VC. U ranijoj, akceleratorskoj komponenti cilj je pronaći product-market fit, odnosno, dokazati kako za rješenje postoji čvrsta tržišna potreba. VC komponenta podržava kompanije u zrelijoj fazi i namijenjena je širenju poslovanja i skaliranje poslovnog modela.

- Investicije iz VC komponente namijenjene su kompanijama koje već ostvaruju prihode i prisutne su na tržištu. Akceleratorski program i investicije kroz njega namijenjene su kompanijama koje se tek trebaju dokazati na tržištu. Sve one tijekom i nakon programa u cilju imaju komercijalizaciju proizvoda – kaže Kuharski. Poanta VC fondova podupiranje je ekosustava i investiranje u perspektivne timove i kompanije - neki rezultati vide se u periodu od 18 mjeseci do dvije godine, a neki će biti vidljivi tek za pet ili više godina. Kuharski naglašava kako su iznimno zadovoljni prijavama čija kvaliteta i broj stalno raste što pokazuje kako u Hrvatskoj i široj regiji postoji velik broj timova spremnih za rast i, u konačnici, za uspjeh.

26. travanj 2024 00:52