Hrvatska
StoryEditor

Fond za obnovu rijedak je primjer uvođenja antikorupcijskog standarda u Hrvatskoj

10. Ožujak 2021.
Damir Vanđelićfoto Ratko Mavar

U nedavnom razgovoru za Lider ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić otkrio je da ta institucija uvodi ISO 37001 standard namijenjen minimiziranju mogućnosti koruptivnih radnji u nekoj organizaciji. Slijedom toga, zatražili smo dodatno razjašnjenje o tom standardu od ravnatelja s obzirom na to da je antikorupcijski certifikat svakako interesantan koncept za zemlju utopljenu u korupciju. Prema njegovim saznanjima u Hrvatskoj niti jedna institucija nema ovaj standard, premda su neke privatne tvrtke ispoštovale naznačene uvjete, ali ga nisu dobile.

Riječ je o relativno novom standardu objavljenom u listopadu 2016. dizajniranom kako bi pomogao organizaciji uspostaviti, implementirati, održati i poboljšati program usklađenosti protiv podmićivanja. Vanjski certifikator potvrđuje ispravnu primjenu tog standarda, a potrebno ga je obnavljati i svaki put iznova dokazivati da se sve mjere i dalje poštuju.

Koristiti ga mogu, naravno sve organizacije, od javnih, preko privatnih, do neprofitnih i državnih. U Hrvatskoj je ovaj standard predstavljen 2017. na tribini Hrvatske gospodarske komore 'ISO FORUM CROATICUM - ISO 37001:2016 Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja', ali i godinu kasnije na konferenciji 'Antikorupcijski modeli' u organizaciji Anti-Bribery Academya i PKF Forenzika Prime. 

Fond je tako mora uspostaviti politiku protiv podmićivanja, osigurati potporu, predanost i odgovornost rukovodstva, uvesti kontrolu i obuku osoblja, procijeniti rizik, posvetiti dužnu pažnju projektima i poslovnim suradnicima, provoditi financijske, komercijalne i ugovorne kontrole, izvještavati, pratiti, istraživati i pregledavati praksu te korektivno djelovati i raditi na kontinuiranom poboljšavanju.

- Uvođenje tog standarda daje sigurnost ravnatelju i upravnom vijeću, građanima, zaposlenicima, sudionicima obnove i ostalim dionicima da organizacija poduzima razumne korake kako bi spriječila podmićivanje, ali i dokaze da organizacija poduzima razumne korake da spriječi primanje mita -  stoji u priopćenju Fonda uz napomenu da ta institucija namjerava objavljivati izvještaj u okviru svojih obveza naznačenih standardom.

18. travanj 2024 00:20