Hrvatska
StoryEditor

Fortenova prodala Karisma Hotels Adriatic

30. Rujan 2020.

Fortenova grupa i turistička grupacija TUI dogovorile su da će TUI preuzeti 33,3 posto udjela Fortenove u holding kompaniji Karisma Hotels Adriatic (KHA), koja u Hrvatskoj upravlja s hotelskim kućama Koločep i Živogošće te tvrtkom Adriasense Zagreb, kaže se u priopćenju od srijede u kojem nije navedena vrijednost transakcije.

Ukupni kapacitet KHA je 589 soba u tri moderna, uređena hotela sa četiri zvjezdice. Prošle godine u objektima KHA ostvareno je gotovo 350 tisuća noćenja i to većinom turista iz Velike Britanije, Njemačke, Skandinavije i Francuske, kaže se u priopćenju iz Fortenove.

- Kao što smo već isticali, Fortenova grupa ima jasnu strategiju fokusiranja na osnovno poslovanje u maloprodaji, prehrani i poljoprivredi i sveukupno manje kompleksnu grupaciju, što će nam omogućiti ostvarivanje boljeg povrata u budućnosti. Stoga smo bili u potrazi za pravim partnerima koji će preuzeti i unaprijediti naše poslove u sektoru turizma. Kao jedan od naših partnera u vlasničkoj strukturi KHA-e, TUI je bio prirodan izbor za realizaciju ove transakcije, jer osim što je međunarodna touroperatorska djelatnost ove grupacije dovodila najveći broj gostiju u hotele i kampove, ujedno poznaje poslovne operacije KHA-e i, što je još važnije, ima razrađenu viziju budućnosti za taj biznis, a to nam je iznimno važno - poručio je tim povodom glavni financijski direktor Fortenova grupe James Pearson.

TUI je 'vodeća svjetska integrirana turistička grupacija i jedan od dosadašnjih partera u vlasništvu KHA', navodi se u priopćenju Fortenove. Dodaje se da će ta transakcija formalno biti zaključena nakon što Agencija za tržišno natjecanje TUI-ju odobri koncentraciju KHA. Pritom se ne iznosi vrijednost transakcije niti poslovni pokazatelji KHA.

KHA su 2013. zajedno osnovali bivši koncern Agrokor i meksički lanac hotela Karisma Resort International, kojima se u svibnju te godine pridružio i najveći svjetski organizator putovanja TUI. 

25. travanj 2024 01:42