Hrvatska
StoryEditor

Franak: Visoki trgovački sud potvrdio da obrti imaju pravo na obračun preplaćenih kamata

12. Srpanj 2021.

Udruga Franak izvijestila je u ponedjeljak da je Visoki trgovački sud potvrdio da obrti imaju pravo na obračun preplaćenih kamata iz poslovnog kredita u skladu s promjenama Euribora i to bez zastare potraživanja te da je ta presuda primjenjiva i na leasing ugovore.

Preinačivši prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Splitu koji je dosudio 31.500 eura preplaćenih kamata i odbio isplatu za dodatnih 36.500 eura preplaćenih kamata Visoki trgovački sud je dosudio ukupno 68.000 eura preplaćenih kamata tužiteljima uz pripadajuće zatezne kamate.

Udruga Franak napominje da je Visoki trgovački sud dosudio 28. travnja 2021. kompletne preplaćene kamate zajedničkom obrtu dvoje obrtnika koji žele ostati anonimni.

Radi se o presudi koja se odnosi na poslovni kredit u iznosu 350.000 eura, a to znači da u postupku nije primjenjivano pravo koje se tiče zaštite potrošača niti je primijenjena kolektivna presuda iz slučaja franak nego je primijenjeno građansko pravo iz Zakona o obveznim odnosima.

Addiko banka nedavno je isplatila obrtnicima presuđeni iznos od oko 800.000 kuna, uz 63.000 kuna sudskih troškova, priopćio je Franak navodeći da je pravomoćno utvrđena ništetnom odredba kojom je ugovoreno da Addiko bank može mijenjati kamatnu stopu svojom odlukom. U udruzi Franak smatraju da obrti i pravne osobe mogu tužiti vjerovnike s kojima su ugovarali kredite ili leasinge ako se kamatna stopa mijenja odlukom banke i tijekom otplate se povećava.

Obrti i pravne osobe mogu tužiti vjerovnike i ako je kamatna stopa ugovorena tako da se mijenja na temelju Euribora ili Libora, ali je ugovoreno i to da vjerovnik može kamatnu stopu mijenjati svojom odlukom, uslijed čega tijekom otplate nije smanjivao kamatnu stopu u skladu sa smanjenjem veličine Euribora/Libora. Udruga Franak upozorila je pravne i fizičke osobe da ne vjeruju bankama i leasing kućama koje ih informiraju kako nemaju pravo na potraživanja preplaćenih kamata zbog zastare.

16. travanj 2024 11:45