Hrvatska
StoryEditor

Franšizno poslovanje - Manji rizik, ali ne i odgovornost

24. Srpanj 2021.
Piše: Monika Perolić, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Franšizing je, u užoj definiciji, način vođenja vlastitog posla pod imenom poznatog brenda. Mnogi ga smatraju najjednostavnijim načinom pokretanja posla jer već postoji znanje te uhodani te dokazano uspješni poslovni modeli koji se prenose i primjenjuju. Svemu tome doprinosi i činjenica da je rizik od neuspjeha u pokretanju franšiznog posla znatno niži nego u poduzetništvu stoga i ne čudi da uživa toliku popularnost. Ovaj oblik poslovanja je posebno interesantan studentima i mladima imaju u sebi poduzetničku crtu i žele pokrenuti vlastiti posao, ali nemaju know-how ili ne žele previše riskirati.

Kako funkcionira franšizing?

U franšiznom poslovanju sudjeluju dvije strane: franšizoprimac koji koristi ime, know-how, iskustvo, znanja i metode razvijene od strane franšizodavca koji je vlasnik zaštitnog znaka i imena franšize.

Iako je jedan od najmanje rizičnih oblika poslovanja i dalje iziskuje veliku količinu odgovornosti. Kada kupite franšizu poslujete na vlastitu odgovornost i s vlastitim resursima, ali pod tuđim imenom, odnosno brendom. Općepoznato ime pod kojim se posluje je samo garancija za veću prepoznatljivost i interes ljudi za vašim proizvodima što u konačnici naravno rezultira i manjom šansom za neuspjeh u poslu.

Ovo, iako je brži i jednostavniji put do poslovnog uspjeha, ne mora nužno predstavljati rješenje svih vaših problema. Ako ne shvatite ovaj oblik posla dovoljno ozbiljno, vrlo brzo biste mogli doći u vrlo nezahvalnu situaciju.

Možemo li primatelja franšize poistovjetiti s poduzetnikom?

Pod franšiznim se poslovanjem ipak ne podrazumijeva samo prodaja imena već čitavog poslovnog modela neke već uhodanog poduzeća. Istina je da će onaj koji prima franšizu prije nego što uopće krene s radom dobiti svu potrebnu obuku, iskustvo i znanja o poslovanju poduzeća, ali isto tako može očekivati i da će voditi računa o kontinuiranoj nabavi i prodaji, obuci zaposlenika, računovodstvu i financijama, pa čak i o marketingu.

Prije no što krene s poslovanjem ima neke osnovne investicije kao što su troškovi otvaranja i opremanja prodajnog prostora te nabava robe. Dakle, franšizoprimac radi sve što i mikro poduzetnik te posluje u svoje ime za svoj račun te posjeduje vlastiti gospodarski subjekt, ali u ovom slučaju imate konkretne smjernice.Također, njegov interes i zarada je dobit od poslovanja.

Ali to znanje nije besplatno. Pri samom preuzimanju franšize plaća se ulazna naknada, a za vrijeme trajanja ugovora se plaća redovita naknada koja je najčešće iskazana u obliku postotka od ostvarenog prometa, a može biti i kao konkretan novčani iznos te naknada za marketing. Ponekad se javljaju i druge naknade ovisno o obliku poslovanja ili dogovoru između primatelja i davatelja franšize.

Gdje se možemo informirati i educirati o franšizingu?

Kada se spomene pojam franšiza, većini je prva asocijacija restoran brze hrane McDonald's. Nedavno održan projekt 'Kino na EFZG' u organizaciji udruge Ekonomska klinika nam je otkrio kako je nastao McDonald's te kako se razvijao njihov poslovni model kroz projekciju filma 'The founder'.

'Kino na EFZG' je projekt osmišljen s namjerom proširenja znanja studenata o ekonomskim temama i pojmovima putem projekcije filmova. Glavni cilj je povećanje zainteresiranosti studenata i šire javnosti za aktualnosti u okruženju i podizanje svijesti o promjenama koje donosi suvremeno doba. Prije svake projekcije organizirana je panel rasprava o temi koju film obrađuje. Ovaj put je tema rasprave bila franšizno poslovanje na kojemu su sudionici imali priliku saznati što je to franšiza, kako funkcionira cijeli model franšiznog poslovanja te čuti iskustva vođenja franšize  iz prve ruke od strane stručnjaka u području franšiznog poslovanja.

Osim ovog projekta, danas su nam više nego ikada prije dostupne razne edukacije, knjige te konzalting i mnogi drugi projekti i predavanja na kojima se možemo educirati o franšizingu. 

Iako je franšiza oblik poslovanja koji podrazumijeva puno manji rizik u odnosu na klasično poduzetništvo, i dalje iziskuje kontinuirano praćenje poslovanja, odgovornost te poslovne aktivnosti koje također pronalazimo u poduzetništvu. Prije ulaska u franšizni svijet potrebno se dovoljno dobro informirati o svim aspektima poslovanja i obavezama svih uključenih strana što je danas vrlo jednostavno učiniti putem brojnih savjetovanja, projekata i edukacija. Ovo je idealna alternativa za ljude koji ne vole preuzeti rizik i nemaju konkretnu poduzetničku ideju, a imaju želju otvoriti i voditi vlastiti biznis.

24. travanj 2024 18:19