Hrvatska
StoryEditor

Gdje se sve može plaćati kriptovalutama

13. Svibanj 2021.
Kriptovalute

Volatilnost bitcoina svima je dobro znana, no međutim, to nije obeshrabrilo sve više tvrtki da prihvate kriptovalute kao službenu opcije plaćanja.

U veljači je Elon Musk najavio da će Tesla prihvatiti bitcoin kao oblik plaćanja za sve modele svojih    automobila u SAD-u, no ubrzo je odustao od te ideje zbog zabrinutosti o klimatskim promjenama. Ostaje vidjeti hoće li ostala poduzeća također odustati ili početi prihvaćati druge kriptovalute.

Iako je Tesla privukla ogromnu pozornost medija, postoje i stotine drugih značajnih tvrtki u različitim industrijama koje prihvaćaju bitcoin kao valjani oblik plaćanja.

Restorani brze hrane

Restaurant Brands International jedna je od najvećih svjetskih holding kompanija u sektoru brze hrane. To je matična tvrtka Burger Kinga, Tima Hortonsa i Popeyesa.

Prošle je godine Burger King Venezuela objavio da će početi prihvaćati bitcoin i druge kriptovalute. Sklopili su suradnju je s CryptoBuyerom, platformom koja obavlja konverziju kriptovaluta u fiat valute.

Yum Brands, koji upravlja KFC-om, Pizza Hutom, Taco Bellom i Habit Burger Grillom, također prihvaća kriptovalute. Korporacija je prošle godine odobrila bitcoin kao valjani način plaćanja u Pizza Hut Venezueli. Yum Brands također se udružio s CryptoBuyerom kako bi pokrenuo kripto plaćanja.

Na kratko vrijeme, KFC Canada prihvatio je kriptovalute kao plaćanje za proizvode kao što je Bitcoin Bucket, putem partnerstva s BitPay-om.

Tehnološke tvrtke

Nakon privremenog pauziranja od prihvaćanja kriptovaluta kao valjanog načina plaćanja zbog svoje  volatilnosti, Xbox ponovo prihvaća bitcoin za kredite/bodove u Xbox trgovini.

U međuvremenu, PayPal je u listopadu 2020. objavio da korisnici mogu kupovati, prodavati i držati određene kriptovalute putem svojih Cash ili Cash Plus računa, počevši od 2021. godine.

Iako Amazon ne dopušta izravno bitcoin kao važeći način plaćanja, Amazon bonovi i poklon kartice mogu se kupiti putem Bitrefilla, tvrtke koja omogućuje korisnicima kupnju vouchera putem kriptovaluta.

Nedavno je eBay objavio da razmatra mogućnost prihvaćanja kriptovaluta kao valjanog oblika  plaćanja u budućnosti.

Proizvođači bezalkoholnih pića

Coca-Cola Amatil jedna je od najvećih svjetskih punionica i distributera bezalkoholnih pića u azijsko-   pacifičkoj regiji.   

Tvrtka je prošle godine u priopćenju za javnost objavila partnerstvo s platformom Centrapay, čime je omogućila da prihvati bitcoin kao službeni način plaćanja.

Starbucks je počeo testirati bitcoin plaćanja prošle godine putem Bakkt walleta. Bakkt kao podružnica njujorške burze i platforma za institucionalne ulagače, nedavno je pokrenuo svoju aplikaciju za digitalni novčanik, u kojoj korisnici mogu pretvoriti bitcoin u dolare kako bi ponovno napunili svoju  Starbucks karticu. 

Aukcijske kuće

Prošlog tjedna svjetski poznata aukcijska kuća Sotheby's priopćila je da će početi prihvaćati bitcoin i ether kao opciju plaćanja kada predstavi Banksyjevo umjetničko djelo "Love Is In The Air", sljedećeg   tjedna u New Yorku.

Ovo će biti prvi put da velika aukcijska kuća prihvaća kriptovalute za fizička umjetnička djela, u ožujku je aukcijska kuća Christie’s prodala NFT u vrijednosti od 69 milijuna dolara.

Potez približavanja kriptovaluta i umjetnosti dolazi u trenutku kada kolekcionari traže nove načine  plaćanja prilikom poslovanja sa  Sotheby'som, rekao je Stefan Pepe, glavni tehnološki direktor Sothebyja.

Prodajna mjesta u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se također može plaćati kriptovalutama na brojnim prodajnim mjestima. Takva plaćanja omogućuju tvrtke Electrocoin sa svojim sustavom PayCek i Fima Plus s FIMA Pay sustavom.

Više od stotinu lokacija već prima kriptovalute putem PayCeka, poput hotela (Hotel Split, Hotel Marvie, Swanky and Mint Hostel), Tifonovih benzinskih postaja, Grada Svete Nedelje i Grada Cresa, Greyp električnih bicikala, web shopova (npr. najvećeg hrvatskog webshopa bazzar.hr, ali i manjih kao što su Futura IT informatičkog shopa ili PC shop), proizvođača pića (od Old Pilot’s Gina, preko pivovara kao što su Varionica, Medvedgrad i Pulfer pa do vinarija kao što je Korak).

Tu su još Alpha Luxe Nekretnine, Veleučilište u Bjelovaru, auto kuće (npr. Grand Auto i Autokuća Vuko), Banka Zlata, mediji (Lider je bio prvi, a uskoro ga slijedio i Poslovni dnevnik), humanitarne udrugepoput SOS dječjeg sela, Hrvatskog crvenog križa, Plavog telefona, Croinvest.eu crowdfunding platforme i brojnih drugih.

Dokument sa svim prodajnim mjestima na kojima se u Hrvatskoj može plaćati kriptovalutama preko PayCeka za nekoliko dana će biti na webu Electrocoina, a za mjesec dana će online biti pretraživa baza klijenata, zajedno s mapom.

Platiti kriptovalutama putem FIMA Pay sustava može se u Zagrebu (kafić Orient Express, Ortodoncija Ivanec Sapunar, Pure Pilates studio), Varaždinu (Caffe bar Elephant, Kafić Baseball Bar, Ritz Caffe Bar, studentski restoran A la carte restoran, proizvođač outdoor opreme Bim sport, tvrtka za projektiranje i izvođenje instalacija grijanja ihlađenja Energo S), u Čakovcu (restoran Stari Hrast) i Osijeku (American Bar Dollar).

 

 

 

 

15. travanj 2024 04:30