Hrvatska
StoryEditor

GEN-I će korisnicima ponuditi električnu energiju isključivo bez CO2

07. Prosinac 2020.
​Klimatska kriza najveći je izazov čovječanstva. Ako želimo zaštititi svoj planet i budućim generacijama omogućiti život u što zdravijem okruženju, moramo djelovati odmah. U tvrtki GEN-I svjesni su svoje odgovornosti kada je u pitanju prijelaz u zelenu budućnost.
- Predani smo bezugljičnom načinu poslovanja u budućnosti, bez fosilnih izvora energije. Vjerujemo da svatko od nas može pridonijeti zelenoj transformaciji. U borbi protiv klimatskih promjena sada je vrijeme za djelovanje - navodi se u priopćenju.

U siječnju će, kao prvi u Sloveniji, započeti opskrbljivati ​​korisnike isključivo električnom energijom iz ekološki prihvatljivih izvora bez ugljika. U 2021. godini GEN-I će kao najveći dobavljač u Sloveniji svojim korisnicima iz sektora kućanstva te poslovnim korisnima isporučiti više od 3.150 milijuna kWh električne energije. Kako će svim svojim korisnicima isporučivati ​​električnu energiju bez CO2, smanjit će njihov ugljični otisak za 1,65 milijuna tona CO2 godišnje u odnosu na 2019. godinu. Prema javno dostupnim podacima, godišnji ugljični otisak prosječnog kućanstva je okvirno 6 tona CO2 godišnje. Ovom će ponudom za  40 posto svih slovenskih kućanstava  u prosjeku smanjiti njihov ugljični otisak za 2,5 tone godišnje.

- U tvrtki GEN-I prihvaćamo naš dio odgovornosti za zelenu transformaciju energije. Prvi smo prije nekoliko godina ponudili mogućnost samoopskrbe solarnim elektranama, a sada idemo korak dalje. Želimo svim našim korisnicima dati priliku da na izuzetno jednostavan način sami učine nešto za našu planetu. Uvjeren sam da je sunčeva energija najčišći izbor za budućnost. Stoga ćemo korisnicima po prvi puta, između ostalog, omogućiti opskrbu električnom energijom koja će biti 100% proizvedena iz solarne energije. Kao najveći opskrbljivač u slovenskom energetskom sektoru moramo biti primjer drugima. Ne treba čekati na društvo bez CO2 do 2050. godine. To možemo učiniti i prije - rekao je predsjednik Uprave GEN-I, dr. Robert Golob.

- Korisnici su nam uvijek na prvom mjestu. Već dugi niz godina nudimo im kvalitetnu opskrbu energijom po najpovoljnijim cijenama. Sada im želimo pokazati da opskrba energijom bez CO2 više nije luksuz, već odluka za opće dobro koje si svatko može priuštiti. Razugljičenje se može postići po usporedivim cijenama električne energije - zaključio je dr. Golob.

Grupa GEN-I već je danas vodeći promotor zelene transformacije u Sloveniji. Do sada su u Sloveniji instalirali više od 2000 solarnih elektrana za individualnu samoopskrbu, postavili prvu samoopskrbnu solarnu elektranu u višestambenoj zgradi u Jesenicama i prvu samoopskrbnu OIE zajednicu u Budanju kod Ajdovščine.

U Hrvatskoj Grupa GEN-I također predano radi na aktivnostima koje vode prema društvu bez CO2. Ove godine su plasirali produkt sunčanih elektrana za poslovne korisnike i trenutno postigli 700 kW snage. Planiraju daljnje širenje u segmentu sunčanih elektrana poslovnim korisnicima te pokretanje projekta neintegriranih sunčanih elektrana na zemlji. 

25. travanj 2024 23:03