Hrvatska
StoryEditor

Glas poduzetnika: Ispada da država želi i zaraditi na ovoj - ne krizi, već shotdownu

23. Ožujak 2020.
Darko horvat

Na Facebook grupi Glas poduzetnika osvanula je objava nakon što je Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat gostovao u ponedjeljak ujutro na HRT-u. Objavu prenosimo u cijelosti:

Gospodine Ministre,

Da su vaše mjere i vaša akcija adekvatni, bar velikom većinom, danas se ne bi diglo (samo u ovoj Grupi) preko 20.000 #Poduzetnika#Obrtnika#Paušalaca #Samozaposlenih i njihovih zaposlenika i prijatelja...da vaše mjere valjaju, ne bi bilo niti potrebe za Inicijativa “Glas PODUZETNIKA” - zahtjev za donošenje efikasnih mjera!!

Mjere koje ste predložili vise “mirišu” na pokušaj Vlade Republike Hrvatske da praktički prebaci sustav socijane zaštite na Tvrtke, i na tome još i dodatno zaradi.

Naime, Horvat je preskočio čitav niz pitanja u jutrošnjem gostovanju, konkretnih pitanja od Mirka Fodora, pa tako nije rekao da se nude Poduzetnicima #odgode, a ne oslobađanje plaćanja poreza na dohodok, na doprinose, na hrpetinu parafiskalnih nameta, komunalnih usluga, akontaciju na porez na dobit itd. itd.....fokusirao se na povoljniju i brzu dodjelu #kredita za obrtna sredstva preko Hamaga i poslovnih Banaka, pa tako doista ispada da država želi i zaraditi na ovoj - ne krizi, vec shotdownu u više od 80 posto poslovanja sada, ili u 3 mj. i 90 posto!!!

Kad zatvorite poslovanje, odakle vam uopće pravo tražiti da se plaća SVE kao da se ništa ne događa!!! 

Horvat samo uljepšava stvarno stanje, a zapamtite sve je nažalost tek počelo, kad bi ovo završilo za 3 mj., sutra bi potpisali da nam ne treba nikakav support države, ali ovo će trajati daleko duže... K tome, Horvat cijelo vrijeme moli nas Poduzetnike da zadržimo radnike (što mi svakako želimo u velikoj većini ), a nudi što?

Praktički ništa!

Ako se uruči otkaz zaposleniku, zaposlenika čeka 70 posto primanja na HZZ (3 mjeseca, i pod uvjetom da je bio minimalno devet mjeseci zaposlen), u cijelosti na trošak države. Dakle, netko tko je imao npr. prosječnu plaću od 5500 kuna, imat će na HZZ 3850 kuna.( ali zapamtite, samo 3 mjeseca!)

U slučaju da tvrtke zadrže zaposlenike (sve, bez iti jednog otkaza) i da pripadaju ugroženim tvrtkama - država će participirati s 3250 kuna u netto plaći, ali #SVE poreze, prireze, doprinose plaća poslodavac (ima pravo na odgodu, ali svi znamo da je to samo veliko ili manje gomilanje dugovanja)  + država od nas traži plaćanje odmah ili s odgodom svih ostalih parafiskalnih nameta, kao da se ništa ne događa + plaćanje akontacija poreza na dobit, PDV po fakfuri, a ne naplati, većina gradova naplaćuje sve troškove, namete, naknade... kao da sve funkcionira, a ne u uvjetima u kojima smo kući i nažalost gledamo lijepe i uokvirene pričice i bajke na Dobro Jutro Hrvatska...

Lako je gospodi i damama iz Vlade pričati o tome da svi mi Poduzetnici, obrtnici i ostali ostanemo doma i stisnemo remen, njihove bruto plaće se neće smanjiti niti jednu kunu! Lako tako gospodo i dame ministri!

Dignite Vaš glas, glas svih nas, ne smijemo stajati sa strane, slušati bajke i lijepe riječi, vrijeme je za cijelokupne i adekvatne mjere! Sad!

Dobili ste naše Zahtjeve, čekamo vaš odgovor, odgovor Vlade, no vrijeme leti, a alternativa je tsunami nezaposlenih, to ne želimo, i da, mi prvi zelimo sačuvati što više radnih mjesta baš zbog budućnosti društva u cijelosti.

Ako se slažete s nama, šerajte, lajkajte, pozovite i druge da nam se priključe, jer zajedno smo snaga koja će promijeniti Hrvatsku na bolje!

I za kraj ovog posta, jedno veliko #hvala svim zdravstvenim djelatnicima na prvoj liniji! Sad smo svi jedna obitelj, jedno društvo, jedna Hrvatska!

#GlasPoduzetnika #DigniGlas #NEOdgodama #SviSmoHrvatska #OstaniDoma

 

16. travanj 2024 12:36